Казвам се Добри Божилов и искам да Ви уведомя за едно сериозно безобразие, което се случва по Черноморието.

Наемателите на плажната ивица са я обсебили почти изцяло и възпрепятстват свободното й ползване от летовниците. Това става, като са разположили чадъри по абсолютно целия плаж, на някои места стигащи и до самата вода.

Ако искаш да ползваш плажа трябва да платиш наем за чадъра. Не можеш да си легнеш просто на кърпата или да отвориш свой чадър, защото за това няма място.
Така наречениете "свободни зони" са придобили символични размери от по 20-30 квадратни метра. На тях се тълпят хора, докато зоната с чадърите е почти празна.

Фактически плажът стои неизползван, а бдителни бодигардове с впечатляващи размери обикалят и следят някой да не "кривне" случайно извън "свободната зона". Ежедневно стават конфликти, защото тя е доста малка.

Подобно безобразие се случва за пръв път. В предишни години винаги е била гарантирана достатъчно голяма свободна зона с която се осигурява правото на всеки гражданин за достъп до плажа.
Сега с тези чадъри плажът фактически се присвоява и хората са принудени да плащат на стопанисващия го.
Това е незаконно и противоконституционно, но мутрите, които охраняват не се впечатляват от подобни аргументи.

Плажът по принцип е държавна собственост и подобно изнудване не може да стане без съдействието от министерството, което го отдава под наем.
Аз лично имам впечатления от плажовете на Равда и на Ахтопол. Проблем има обаче и в Несебър.