Дори сърцето на Близкия изток не може да пренебрегне войната в Украйна. Когато Русия започна своята тотална война срещу своя съсед през февруари 2022 г., Израел отхвърли молбите за помощ от Владимир Зеленски, който искаше да консолидира своята система за противовъздушна отбрана. За израелските лидери необходимостта да се пощади Русия на Путин, чието военно присъствие в Сирия я прави "съсед" на еврейската държава, имаше предимство пред помощта за еврейски президент, чиято страна беше атакувана от съюзник на Иран, главния враг на Тел Авив . Но спиралата на войната, в която регионът изглежда е въвлечен след терористичните атаки от 7 октомври, изисква сравнение между двата военни театъра, пише за френския вестник Le Figaro политическият анализатор Изабел Ласер.

В Москва, както и в Техеран, се използва същата тактика на насищане на противовъздушната отбрана за отслабване на противника. "Иран възприе тактиката на руските удари в Украйна", отбелязва Емил Хокайем, експерт от Международния институт за стратегически изследвания (IISS) в Лондон, в профила си в Туитър. Масираната атака на Иран срещу Израел от 13 и 14 април, която е първата пряка офанзива срещу еврейската държава след ислямската революция от 1979 г. беше извършена с помощта на 170 дрона и повече от 150 ракети, изстреляни в последователни вълни. "Комбинацията от различни въздушни средства" не е предназначена само да демонстрира, но и да "унищожи", анализира Хокайем.

Преодоляване на отбраната на противника: точно това е тактиката на Русия, когато удавя противовъздушната отбрана на Украйна в дъжд от безпилотни самолети и ракети, изстреляни на вълни. Украинският президент също изрази съчувствие: "В Украйна знаем много добре ужаса на подобни атаки". До края на 2023 г. украинската ПВО успя да прихване почти всички атаки на Русия. Но през април Украйна пропусна една трета от ракетите, изстреляни срещу нейната инфраструктура, което разруши най-голямата електроцентрала в Киев. "Думите не спират дронове и не прихващат ракети. Само конкретна помощ позволява това", каза Володимир Зеленски точно преди деблокирането на американската помощ. Подобно на Украйна през 2023 г., Израел успя да отблъсне почти всички ракети и дронове, изстреляни от Иран.

Кутията на Пандора

Но ако войната се проточи с времето, ще може ли еврейската държава всеки път да бъде на висотата на действията си от месец април? Иран и неговите проксита в Близкия изток разполагат със значителни запаси от дронове и ракети. В тотална война, изправена пред залпове, които биха били изстреляни от множество посоки и непрекъснато от Иран или неговите подставени лица в Ливан, Йемен, Сирия и Ирак, израелският противовъздушен отбранителен щит, наситен и претоварен, може бързо да загуби своята водонепроницаемост. "Военният капацитет на "Хизбулла" е поне десет пъти по-голям от този на "Хамас", припомня Бертран Безансено, бивш френски посланик в Рияд. Дори и да смята, че Иран ще направи всичко, за да "не загуби своя жокер в региона, Хизбула", той се опасява, че "голяма израелска намеса" срещу ливанското въоръжено крило на Техеран ще отвори "кутията на Пандора". При такъв сценарий Израел бързо ще изчерпи запасите си и може един ден дори да се изправи пред предизвикателства, подобни на тези, пред които е изправена Украйна днес.

Ефективността на израелската защита срещу иранската атака се дължи до голяма степен на качеството и степента на усъвършенстваност на противовъздушната отбрана на еврейската държава, както и на факта, че иранците са предупредили за неизбежността на тяхната атака, което даде време на IDF да се подготви. Но това може да се обясни и със съществената подкрепа, оказана му от арабските партньори на Израел и западните сили, обединени в коалиция. Американски, британски и френски изтребители и йорданската противовъздушна отбрана свалиха множество дронове и ракети, преди да достигнат границите на Израел. Следователно условията за отбрана на Израел бяха идеални. Но операцията разкри и зависимостта на сигурността на Израел от неговите партньори.

Ще може ли еврейската държава да разчита на тази външна подкрепа за неопределено време, точно когато Съединените щати искат да инвестират повече срещу китайската заплаха и когато американската подкрепа за Израел кара Джо Байдън да губи гласове? Американските лидери потвърждават: те не искат да бъдат въвлечени в регионална война. Парите, в крайна сметка, са жилото на всички войни. Белият дом няма недостиг на средства, но трябва да получи одобрение от Конгреса, преди да отвори портфейла си. Съвременните конфликти са скъпи. По време на войната през 2021 г. между Израел и "Хамас", IDF използва голям брой от своите прехващачи, за да блокира хиляди ракети, изстреляни от Газа.

За да попълнят запасите си, Съединените щати трябваше да отпуснат спешна помощ от 1 милиард долара. Защитата на еврейската държава на 13 и 14 април щеше да струва 1 милиард долара използвано оборудване. Въпреки това има глобален недостиг на ефективни ракети- прехващачи, способни да противодействат на балистични ракети. Днес американският ангажимент към Израел не е под въпрос, дори ако Байдън, по думите на един дипломат, "вече не може да понася Нетаняху". Сигурността на Израел винаги е била приоритет в американския стратегически избор. Ще бъде ли обаче винаги така? "Възможностите на Израел стават едновременно по-ограничени и по-трудни", отбелязва бившият дипломат Мишел Дюкло в коментар за института Монтен.

В същото време другите западни съюзници на Израел дори не могат да отговорят на исканията на Украйна за военна помощ. Закъсненията в доставката на бойни самолети и намаляващите обещания предизвикват горчивина в Киев, където има опасения, че конкуренцията между израелци и украинци ще се обърне в ущърб на последните. В интервю, публикувано в социалните медии, Володимир Зеленски призова Запада да предостави на Киев същата помощ, която е предоставил на Израел. Това беше преди отпускането на американската помощ... Но оттогава недоволството не е изчезнало напълно.

Докато енергийната инфраструктура се разпада под килима от руски бомби, украинците се чувстваха като изместени на второ място, тъй като видяха САЩ, Обединеното кралство и Франция да се втурват да прихващат дроновете и ракетите, изстреляни срещу Израел. "Като защити Израел, свободният свят показа, че такова единство е не само възможно, но и 100% ефективно. Същото е възможно, за да защитим Украйна. Но има съществена разлика между двата театъра и тя е, че Израел, за разлика от Русия, не размахва ядрената заплаха срещу Запада... "Победителите са руснаците и китайците, които могат да се радват да видят как техните западни противници фокусират вниманието и силите си към Близкия изток, а не към Украйна или Индо-Тихоокеанския регион", анализира Мишел Дюкло. Той се опасява, че Украйна ще стане "странична жертва на нарастващото напрежение в Близкия изток". Сякаш едната война може да прогони или игнорира другата...