News.bg публикува текстовете ви без редакция.

Пишем ви във връзка с един проблем, който засяга и вълнува голяма част от младите хора в България. Последните години този проблем е табу, за него не се говори, нито се пише. Така с времето той продължава да се задълбочава, а пострадалите да се увеличават.

Консервативното ни обществото се държи дезинформирано от реалните факти, като в същото време пропагандата продължава да бълва фалшива информация.

Става въпрос за политиката на държавата спрямо леките наркотици и по-точно - канабиса. Съвсем нормални хора са арестувани за притежание на няколко грама марихуана, предназначена за лична употреба, докато големите босове, занимаващи се с разпространение на хероин, кокаин и амфети, остават необезпокоявани от полицията.

Тези вещества са далеч по-опасни от марихуаната, но наказателният кодекс слага всички тях под общ знаменател на базата на един остарял закон. Самата забрана на канабиса е фактор, даващ благоприятна среда за развитие на престъпност, свързана с разпространението на наркотични вещества.

В момента, ако тръгнете да търсите канабис, ще видите, че цените му са скочили до небето и е доста трудно да се намери. Ако потърсите амфети обаче, няма да имате никакъв проблем да си намерите. От тях печалбата е много по-голяма и производството по-лесно. Докато при канабиса трябват поне 4 месеца за отглеждане на растението, печалбите са по малко, а разпространението по-трудно. Ако бъде легализиран канабисът, това определено ще бъде удар върху престъпността.

Много от хората, употребяващи наркотични вещества, ще се насочат към доста по безвредния и законен канабис, вместо да рискуват с опасни наркотици като амфетите  и кокаина. Тук стой дилемата и някой хора ще кажат, че ако това стане, ще се превърнем в нация от наркомани.

За съжаление ние вече сме нация от наркомани. Почти цялото население пие алкохол! Имаме 300 000 завършени алкохолици, а смъртните случай, причинени от алкохола, са около 4-5000 годишно.

От тютюнът годишно умират 8-10000 души, от които около 3000 от рак на белия дроб. Като цяло тези легални дроги водят до смъртта на около 12 000 души годишно. От марихуана няма нито един регистриран смъртен случай. Научно е доказано, че това вещество няма летална доза.

Нека се върнем на темата за престъпността. Ако на хората им бъде дадена някаква свобода за безнаказано притежание, масата ще предпочетат вместо да се тровят с по-опасни и вредни вещества да се насочат към относително по-безвредната марихуана.

Също така съдържанието на продукта ще бъде чисто за разлика от съмнителните неща, които се продават (някой дилъри примесват марихуаната с хероин).

По този начин много по-лесно ще се установява някакъв контрол върху употребяващите и здравните организации ще имат по-голяма информираност за здравното състояние на тази група хора. В крайна сметка, ако човек има проблем с нещо, било то алкохол, цигари или марихуана, много по хуманно е да му се окаже специализирана помощ отколкото да го вкарат в затвора. Сега всякакъв контрол липсва както за  бранените субстанции, така и за алкохола и цигарите. Почти всеки подрастващ пие и пуши.

В почти всички европейски държави политиката спрямо канабиса е далеч по-либерална. В държави, където притежанието им е свободно като Германия, Испания, Португалия, Холандия, Италия, се наблюдава понижаване на броя на употребяващите, както и по-нисък ръст на престъпност.

Употребата от хероин е намаляла драматично! Във Франция и другите европейски държави където все още съществува забраната, глобите са символични, като никой не е заплашен от затвор. Наше законодателство предвижда до 12 години затвор. Такова голямо различие е недопустимо и то особено в 21 век и при положение, че сме член на ЕС.

Да не говорим за медицинските приложения, за които може да се използва канабиса, особено при раково болните и хората със силни психични разстройства.

По въпроса подробна информация може да даде един от специалистите в тази област д-р Юлиян Караджов, който даже има написана книга по темата. Също така и да не подценяваме огромната икономическа полза, която може да имаме и от която болезнено се нуждаем.

С това писмо не искаме да променяме нечий убеждения, нито да пропагандираме нищо.