News.bg публикува мненията ви без редакция 

Здравейте,

Възмутен съм от отразяването в българските телевизии на акцията на МВР срещу българските torrent tracker-и. Имам чуството, че всички те copy/paste-ват информацията, която им се подаде от press центъра на МВР и не ги интересува коректността й.

Ясно съзнавам, че технологиите изискват обстойно познаване, за да се забележи изключителното самоуправство, в което влизат служителите на ГДБОП, но би било добре, ако медиите се консултираха с експерти преди да публикуват/излъчват
репортажи.

Незнам дали е публична тайна, но техническите познания на г-н Явор Колев и неговите колеги са под всякаква критика, а оттам следва, че той и службата му действат тенденциозно и кампанийно.

Това си твърдение мога да подкрепя с личния ми опит от срещите с него, при които съм съдействал на службите за залавяне на производители на пиратски дискове преди 4,5 години, когато законовата рамка бе променена и те поеха компютърните престъпления.

Тогава те се занимаваха да ловят 15, 16 годишни момченца, продаващи пиратски дискове от каталог по пощата (и си даваха адресите и телефоните в регистрациите на личните Интернет
страници, в които публикуваха каталозите), а сървъри като Дата.бг и АренаБг си живееха живота спокойно, просто защотото не пречеха на ничий корпоративен интерес за момента.

И още повече - публична тайна е, че собственикът на АренаБг тогава обикаляше безнаказано Интернет доставчиците да иска по 10000 евро, за да може техните клиенти да имат достъп до сървърите им, които тогава ХОСТВАХА пиратски филми, музика и др.

По време на срещите с г-н Колев и колегите му единственото, което можех да твърдя със сигурност е това, че те нямаха грам технически познания, не бяха чували за Дата.бг и АренаБг преди това и не знаеха как да намерят собствениците им и т.н.
Както и да е - времената се промениха, вече има "pay per view" компании, на чиито интереси torrent tracker-ите пречат - повече от ясен е кампанийният момент в цялата акция.

Проблемът според мен не е в пиратското съдържание - всеки разумен човек ще подкрепи тезата, че авторите имат право да получават възнаграждение срещу труда си.
Проблемът е в това, че ГДБОП задържа хора, срещу които е ясно, че обвиненията им няма как да издържат. Защо е така?

Ще цитирам Станислава Армутлиева от Анимато Мюзик относно организациите и хората, които хостват torrent tracker-и. Според нея (а и според интервютата на Явор Колев) те "...са съучастници в престъплението по разпространение на пиратско съдържание и по този начин нарушават закона за авторско право."

Наясно ли са тези хора, че по същата логика държавата ни трябва да спре и осъди Google, защото като напише човек в тази най-популярна търсачка:
intitle:index.of + mp3 + "madonna" -html -htm -php -asp -txt -pls
и погледне резултатите - излиза, че Google прави много по-голямото престъпление да предлага директни връзки към пиратско съдържание.

Защо никой не спре Google и не пише на Интернет доставчиците да го ограничат ?!?!

Защото всички са наясно, че Google няма как да им обърне внимание дори за секунда, а още повече при факта, че президентът на България награди VP and Chief Internet Evangelist на Google с почетен медал.


Информацията за това "как да намерим пиратски файлове чрез Google" е достъпна както през инструкциите за ползването на търсачката им, така и чрез множество статии (за справка потърсете: "google mp3 index of" в Google).


Технически погледнато torrent tracker-ите предоставят възможността на хора, споделящи каквато и да е информация, да си я обменят, при тях няма нищо нелегално и пиратско, да не говорим, че много научни и образователни институции в цивилизованите страни ползват torrent технологиите, за да обменят информация и данни.
Т.е. това, че съществува даден torrent tracker, значи само че "ЕВЕНТУАЛНО" някой може да си размени с друг човек информация, защитена с авторски права.

Не мислите ли, че Google, предоставяйки директни препратки към пиратската информация, не прави много по-голямо "престъпление", не мислите ли, че далеч по-доказани демокрации като Швеция все пак имат опит и право да считат, че подобна цензура не е решение на проблема?
Torrent tracker-и ще има, ако не в България - в чужбина. Няма как да ги спрат и това им е ясно. Но защитавайки корпоративни интереси, като залавят дребни рибки и вдигат медиен шум, е ГОЛЯМО постижение за тези професионалисти - така те си вършат "работата" и министъра на вътрешните работи може също да говори пред медиите "заловихме компютърни престъпници".

Заловили са ги и след това излиза, че ще ги съдят за притежание на дискове с детско порно (които може и да са подхвърлили и също няма как да докажат вина на обвиняемите), защото няма как да ги съдят за това че са имали torrent tracker-и, на които е написано с големи букви, че подобна информация не трябва да се обменя.

Смешното е, че БТК първи са ограничили достъпа до АренаБг, а самите БТК са световно-известни с файловите си сървъри, пълни с цялата продукция на Холивуд и всичката музика на света, и достъпни за служителите им.
Защо никой не е проверил БТК? Защото така наистина ще има сензация, а не замазване на очите на обикновения българин!
Гнус ме е, че държавата ни поддържа подобни стъпки, гнус ме е от факта, че данъците, които плащам, са заплати на поне 4,5 подобни подкупни чиновника!

Надявам се да проверите, това което написах за Google и да напишете статия в подобен дух, защото технически компетентните хора като мен определено виждат пародията във действията на "властта".
Нужно е всички да я видят!

П.С.: Искам да запазя анонимност, защото имам доста успешна кариера и изградено име в ИТ средите и не искам да си ги рискувам като вадя кирливи ризи. Предполавам сте наясно, че ако се знае кой съм, винаги могат да ми навредят дори и да нямат грам законен повод за това.
Просто искам да изразя мнението си, за да ми олекне.