News.bg публикува текстовете ви без редакция...

Какъвто спорта, такава и държавата ни.

Публична истина е, че спортът в днешни времена стана голям шоу бизнес. В частност футболът като най-популярен спорт е най-обичаният и най-гледан спорт по света. Още по-известно е, че футболът е абсолютно огледално отражение на обществото. Какво представлява сега родният футбол:

1. Управлява се от шепа “бизнесмени”- перачи на чужди пари и друга шепа техни протежета “футболни деятели”- обикновено бивши футболисти или спортни чиновници.

2. Постоянно липсват добри играчи във всеки отбор. Добрите ни футболисти и спортисти отдавна играят в чужбина. Няма добри нови попълнения от детско-юношеските отбори. Купуват се на килограм нискобюджетни и ниско квалифицирани футболистчета от екзотични африкански, южноамерикански и азиатски страни. Който от тях устиска тук, особено през зимата, може да поиграе година-две, но ползата от това никаква.

3. Липсват добри треньори-специалисти, хора с опит, знания, умения и най-вече с характер, които да не се поддават на натиска от различни деятели и запалянковци и да могат да командват и водят футболните си “звезди”. Треньорите биват сменяни не само след някоя издънка, ами дори при успехи, просто по приумица на някой президент, а някои имат нахалството да не искат да подават оставки – просто у нас мярката ”оставка” все още е неприложима. Остава - изгонване, пресконференции, оплюване, журналисти, малко шум в медиите и след 3 дни-тихо...до нова излагация и скандал. Всички искаме треньор от чужбина с надеждата да дойде и да ни оправи, ама и тези дето идваха нищо не направиха май...

4. Малкото родни “ звезди” са разглезени, получават големи заплати и премии за всеки мач, карат модерни мощни коли и ходят с чалга певици или мутреси. Въпреки, че се водят и осигуряват на минимални заплати, публично известно е, кой колко получава, а най-голямата хвалба на президентите е да обявят преди важен мач, какви премии обещават за победа...

5. Все по-оредяващите футболни фенове остават все по-лумпенизирани, отиват на мач пияни или дрогирани и с намерение да се сбият или обиждат, вместо да подкрепят културно любимия си отбор.

Сега направете аналогия с обществото ни точка по точка.

1. Кой управлява държавицата ни? Политиците? Не ви ли приличат те на родните треньори – сменят ги когато си искат, обикновено след поредната издънка, въпреки че и там никой не иска да си подава оставката сам, както е с треньорите. Останалото ви е познато - пресконференции, приказки, скандали, оплюване...

2. В държавата също липсват добри изпълнители - като се започне от високо през средно мениджърско ниво и се стигне до млади, но квалифицирани работници и специалисти. Значи липсва ни добро образование, обучение, квалифициране, преквалифициране, система за оценяване, стимулиране и т.н.

3. Добрите треньори-мениджъри не се ценят у нас,защото са по-умни от кукловодите,които управляват. Затова се поставят “наши” хора, да слушкат и да папкат, а когато вече са ни неудобни, лесно ги сменяме - справка някои бивши млади премиери...

4. Досегашните "звезди" - високопоставени чиновници и дори средни мениджъри /тип Вальо Топлото/ си позволяваха да харчат народни пари за всякакви глезотии-луксозни апартаменти, джипове, яхти, скъпи мобилни телефони, любовници, джакузита, почивки в родни и чужди курорти за държавна сметка – нали ви е познато?

5. Ако приемем народа като общ образ на футболния фен – ето сравнението - гледа какво става, псува под мустак и гледа да има ракийка и салатка на масата с надеждата някога някой да дойде и да ни оправи.

И всички искат държавата да се намеси и да въведе ред и да оправи нещата, да ама кой е държавата - не сме ли всички ние? Не трябва ли сами да си оправим нещата за да се оправят те и в дъжавата?