Миналата седмица публикувахме мнението на наш читател за мерките, които бях предприети по пазарите. Днес получихме това писмо. Публикуваме го без редакторска намеса.

Здравейте, тъй като не знам как се пише статия или каквото и да е друго в този ред на мисли, искам да ви напиша едно обръщение-молба.

Нека първо ви обясня кой и къде съм - мъж на около 35 години съм и от няколко години живея и имам бизнес в Англия. Не, не съм в хигиената, ресторантьорството или някой друг от считаните за "имигрантски" бизнеси. Работя предимно със средни и големи предприятия от хранително-вкусовата промишленост. Обичам да карам колело, да бягам навън, да посещавам музеи, кина, театри и т.н, но като че ли най-имащо значение в този случай - харесва ми да чета научна литература и да изучавам статистики. Обикновен млад човек с обикновени хобита, опитващ се да живее обикновен живот.

За жалост в момента обстановката не е обикновена, дори напротив - живея в един от най-засегнатите от "нещото" райони в Англия, което значи, че обичайните ми хобита, и като цяло обичайният ми живот в момента е невъзможен. Причината да напиша това обръщение към всички вас, всички, които не съм аз, е коренната промяна в отношението към "нещото" в българското общество в последните няколко дни. До момента в България сте с най-добрите показатели в Европа по смъртност и заболеваемост на 100,000 човека. Забележително постижение, което се дължи единствено на изключително навременната и на място политика на държавните органи, и на желязната дисциплина от страна на населението. Това е доказателство, че когато има желание, има и възможност да сме първи и най-добри в нещо. Тоест успяхме да постигнем нещо, което далеч по-богати и добре устроени държави не можаха заради тяхното чувство за недосегаемост. Чувство, което в момента им коства хиляди загубени животи на ден. В квартала, в който живея, в рамките на 5 къщи от мен, има трима хоспитализирани заради "нещото" и то защото когато всички организации, опазващи здравето, препоръчваха мерки за ограничение на разпространението, премиерът им ходеше по болниците, здрависваше се с болните и обясняваше как няма проблем - банкета може да продължи. Впоследствие, само преди дни, същия този премиер беше на косъм от смъртта, отново от "нещото". В България това не съществува като проблем. Цифрите са забележителни, мерките работят.

До Великден! Понеже за момента няма проблем, всички си помислиха, че такъв няма и да има. Фейсбука ми е залят със снимки на банкети, сбирки, хвалби как е прецакано КПП-то, пътувания, псувни по същите хора, които се опитват да спасят животи. Не искам да бъда лош пророк, но ако това продължи да се случва, много скоро ще започнат и проявленията на тази безотговорност. Кривата на заболелите и съответно смъртните случаи ще скочат много бързо нагоре.

Сравнете цифрите - налични са свободно в сайта на СЗО, официалните сайтове на статистиките, на здравните организации на различните страни. Официални източници колкото си искаш. Сравнете мерките там и в България. Сравнете поведението на масата там и в България. Вероятността да повтаряш стъпките, а да получиш различен резултат, макар и реална, е минимална. Не искам и да ви плаша, а само да ви помоля да не отхвърляте с лека ръка нещо, само защото не го виждате пред очите си. Ако го видите, то тогава е вече късно и съседите ви, а и вие, сте в съвсем реална и непосредствена опасност.

Питайте някой от северна Италия, питайте някой от Ню Йорк, питайте някой от Испания. Също може да питате и някой от Китай, Южна Корея, Тайван как се справят. Всички, с които говоря, до момента ми казват две неща - желязна и абсолютна дисциплина и изолация, и масово тестване. Тестовете тепърва идват, но другото зависи единствено и само от самосъзнанието на всеки човек, които, пък, заедно съставляват обществото.

Науката рядко лъже, дами и господа, а в момента цялата наука заедно ви казва - не банкетствайте, не се събирайте, не помагайте на врага ни да ни победи, само защото ракия трябва да се пие и времето е хубаво. Та... моля ви, българи, бъдете отговорни към себе си, децата си, родителите си, околните, обществото, държавата си, ако щете. Цената на този великденски банкет може да бъде много висока, а за някои и най-високата. Моля ви, заради един банкет не лишавайте някои хора от всички бъдещи банкети, на които биха могли да отидат, но няма, защото някой не е издържал и е било задължително да се напие "с брат"чеда, щот" е слънчево, пък и е Великден".

МОЛЯ ВИ И ВИ БЛАГОДАРЯ