Това, което се случи снощи пред българския парламент можеше да се очаква. След  като започнаха да се уморяват, беше неизбежно софийските протести да се радикализират, за да не загаснат безславно.

Гледам протестиращите и се питам дали са гласували преди два месеца. И дали ще гласуват на следващите избори. Питам се и дали подкрепиха февруарското недоволство срещу обедняването и мафиотизирането на държавата на Борисов. Не ги упреквам, съжалявам, че те ще бъдат поредните, които неволно ще обслужат нечии интереси.

Упреквам политическите лидери
Всъщност, виждате ли някъде политически лидери? Виждате ли и лидерско поведение? Борисов гледа телевизия от Банкя и стиска палци изборите да са по-бързо, преди да се е доразглобила партията му. Но не се появява сред протестиращите.
Станишев го няма. Местан също. Последните снимки на Сидеров са от черноморските курорти.
Плевнелиев направи поредното изявление приведен, в очакване събитията сами да се развият. Протестите също нямат своите водачи. Затова всички гледаха в захлас посетилата България еврокомисарка Рединг и чакаха да направи това, което българските политици не правят - да даде перспектива на страната.

Лидерът се познава в критични моменти
Той трябва да даде увереност, да мотивира и да обедини хората след себе си. Могат ли сегашните да го направят? Може да се закрепиш на партийния връх или в парламентарното мнозинство с процедурни трикове и с подбрани хора. Не можеш обаче да поведеш хората. Ако искаш да запазиш достойнството, трябва да знаеш кога да направиш крачка назад.
Нови лидери ще се появят. По-важното е дали те ще дойдат на крилата на нова политика. Това обаче също е по-далечно бъдеще. Сегашните дължат на народа си едно - да си свършат работата и да вземат необходимите решения. Парламентът и правителството не могат да работят в тази обстановка.
Вярно е, че няколко хиляди протестиращи в София не би трябвало да отхвърлят вота на милиони преди два месеца. В политиката има и друга логика и тя не е аритметична. Парламентът не може да работи, защото заради изборните резултати и заради ГЕРБ неговият кворум зависи от настроението на Сидеров и неговата партия. Не може да работи, защото разпръскването на демонстрациите неизбежно ще наложи използването на сила от страна на полицията. Това се случва в много демокрации, но цената за България е прекалено висока в настоящата обстановка.
Парламентът не може да работи и защото в него не са представени нормалната европейска левица и нормалната европейска десница, от които българските граждани имат нужда. Втората си отиде под диктата на Борисов, а първата се компрометира, като си помисли, че й е позволено всичко. Затова, с извинение към милионите българи, гласували през май, най-доброто за страната е отново да отидат до урните. Да го направят масово. Не като във Варна. Бъдещето на всеки от нас и бъдещето на страната ни зависят от способността на българите да се обединят.
Пламен Орешарски и неговото правителство биха могли да свършат много полезна за страната работа. Биха могли да намерят загубения през последните години баланс между свободата на икономическата инициатива и грижата за бедните. Само че правителството не може да работи без парламент, а и подкрепящите го партии му изядоха кредита на доверие с необясними и неоправдаеми назначения.

Така, че остават изборите. Кога да бъдат те?
Най-добре през май, за да не стигаме до абсурдната ситуация България да бъде управлявана от пет правителства за една година. За да не останат задълженията на държавата към бизнеса от близо 1 милиард лева, за да не мизерстват поредна зима милиони българи.
И още нещо важно - от септември до края на годината българското правителство трябва да договори с Европейската комисия начина, по който да се изразходват 15 млрд. евро от фондовете през следващите седем години.
Тази договореност трябва да се предшества от редица реформи, включително законодателни. Избори сега ще отложат реформите с повече от година и страната ни отсега ще загуби огромни средства, от които има нужда.

Какво трябва да се случи до изборите?
През оставащите месеци правителството и парламентът могат да работят по точно определена програма от най-важни мерки. Това може да стане при съгласие на основните политически партии в парламента и при подкрепа от президента. Ако се налага обаче, изборите могат да се направят и сега. Само, че бързи избори биха били в интерес на най-големите партии, които отново ще имат основното представителство в парламента.
Аз с най-голямо желание ще гласувам отново за левицата, като преди това обаче нейното ръководство покаже, че може да носи отговорност за огромните грешки през последните месеци. Хората, които искат да видят социална и справедлива политика имат нужда от представителство, на което вярват.