Върховният касационен съд решава за втори път съдбата на Цветан Цветанов за шестте му отказа да позволи разрешено от съда подслушване.

Апелативната прокуратура обаче иска в жалбата си на оправдателната присъда връщане на втора инстанция за ново разглеждане - в текста обаче не фигурира искането за осъдителна присъда на втория в ГЕРБ.

Така, ако ВКС реши да върне делото за ново гледане пред апелативен състав, той не може да осъди Цветанов.

Защитата на Цветанов - адвокат Менко Менков, обясни, че на втора инстанция след връщане от ВКС съществува разпоредба, по която положението на подсъдимия не може да се влоши - той не може да получи по-тежка присъда от постановената на долна инстанция, ако прокуратурата изрично не го е поискала.

Точно тази хипотеза се разви днес в жалбата на държавното обвинение. Според защитата Цветанов вече окончателно е "чист" откъм съдебни дела.

Припомняме, че бившият вътрешен министър Цветан Цветанов бе подсъдим по три дела. Две от тях завършиха с оневиняване на всички инстанции, но именно по "6-те НЕ-та" Цветанов получи на две инстанции 4 години зад решетките заради решението си да не позволи прилагане на СРС, позволено от съда.

След решение на ВКС обаче делото се върна пак на апелативен състав, който оправда шефа на депутатите на ГЕРБ. Днес с пореден прокурорски протест на последна инстанция ще се очаква произнасяне на ВКС.

Вероятно това е някакъв нелеп пропуск, допусна адвокат Менков, но посочи, че оттук нататък всички аргументи на обвинението са без значение, защото не могат да доведат до осъждане.

Заедно с Цветанов той обясни по съществото, че главният сектетар на МВР е фигурата, която съгласува прилагането на методи за подслушване и следене. Тогавашният изпълнител на тази длъжност Калин Георгиев не е разписал със съгласие искането за използване на СРС срещу бившия великотърновски антимафиот Орлин Тодоров и още две лица.

Това е единственият случай, в който той е посъветвал Цветанов да не разреши подслушване, стана ясно от думите на самия бивш министър. Той е преценил, че има опасност от разкриване на оперативните способи.