Окръжната прокуратура в Ловеч внесе в Окръжния съд обвинителния акт срещу кмета на Тетевен Милен Милев и зам.-кмета Детелин Пърлев.

В хода на разследването срещу тях, което започна през месец март 2014 година, обвинението срещу двамата беше разширено - освен за престъпления по служба, Милев е обвинен и за длъжностно присвояване, а срещу Пърлев са повдигнати обвинения и за документни престъпления. Под наказателна отговорност са привлечени още две лица.

Припомняме, вчера съдът отказа за втори път да възстанови на длъжност кмета на Тетевен Милен Милев.

Милен Милев е обвинен в две престъпления - длъжностно присвояване и в престъпление по служба. Според обвинението в качеството си на длъжностно лице, като  председател на Управителния съвет на Общинска фондация „Тома Васильов" в периода 15.04.2009 г. - 29.12.2009 г. е присвоил чужди пари, собственост на Общинска фондация Тома Васильов"- Тетевен.

Присвоените средства са в големи размери и са върнати до приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд.

По второто обвинение Милев ще отговаря за престъпление по служба (чл.282, ал.2, пр.1 и 2 във вр. с ал.1, пр.2 от НК). Според обвинението в качеството си на длъжностно лице, като кмет на община Тететвен,  не е изпълнил служебните си задължения, като е нарушил разпоредби на Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА) и Закона за обществените поръчки (ЗОП) с цел да набави имотна облага за фирма „Ярис" ЕООД -Ловеч. С действията си кметът е ощетил община Тетевен с близо 370 000 лева.

 

Детелин Пърлев е обвинен за извършени документни престъпления и престъпления по служба. В кръга на службата си и при условията на продължавано престъпление е съставил фашиви официални документи - 696 броя заповеди, 8 броя договори, удостоверяващи прехвърляне право на собственост и 3 броя договори за учредяване на други вещни права. Престъпленията му са по чл. 310, ал.1, пр. 1 и 2, във вр. с чл. 308, ал.1, пр.1 и ал. 2, пр. 12 и 14, във вр. с чл. 26, ал.1.

Пърлев е обвинен и за това, че в качеството си на длъжностно лице - заместник-кмет на община Тетевен, е използвал своето служебно положение, за да набави за фирма „Ярис" ЕООД-Ловеч противозаконна облага, като е подпомогнал спечелването на обществена поръчка за доставка на хранителни продукти на заведенията на обществена издръжка в община Тетевен. Престъплението е по чл. 283,  пр. 2 и чл. 283, пр. 2 от НК;

 

Ирена Тихолова е обвинена в престъпление по служба - в качеството си на длъжностно лице - главен счетоводител на община Тетевен. Според обвинението тя е използвала своето служебно положение и е облагодетелствала фирма ‚Ярис" ЕООД -Ловеч за спечелване на същата обществена поръчка доставка.

Биляна Василева е обвинена за използване на преправени документи, свързани с опорочената обществена поръчка с предмет „Доставка на хранителни продукти на заведенията на бюджетна издръжка на територията на община Тетевен" - престъпление по чл. 316, пр. 3, във вр. с чл. 309, ал. 1 от НК.

 

Делото ще се гледа съответно за 15, 16 и 19 октомври 2015 г.