Един човек беше убит, а други петима други бяха ранени, когато леви екстремисти стреляха по полицейски контролно-пропускателен пункт пред съд в Истанбул във вторник. Турция нарече инцидента "опит за терористична атака", предава Ройтерс.

Вътрешният министър Али Йерликая каза, че полицията е убила двамата стрелци, за които според него се смята, че принадлежат към групата DHKP-C.

DHKP-C, Революционната народна освободителна армия-Фронт, е забранена марксистка организация, смятана за терористична от Съединените щати, Европейския съюз и Турция.

Тя е обвинявана за поредица от атаки и самоубийствени атентати в Турция от 1990 г. насам. През годините властите са извършили няколко операции срещу групировката, като са задържали и убили десетки нейни членове.

Бану Полат, свидетел, каза, че първо е имало нападение в сградата на съда, но властите не са потвърдили това и не са предоставили повече подробности за инцидента.

"Двамата терористи бяха неутрализирани от нашите дежурни полицаи, преди да успеят да постигнат своите презрени цели", каза президентът Реджеп Тайип Ердоган на събитие в югоизточната провинция Кахраманмараш.

Йерликая описа инцидента в съда в Каглаян като "опит за терористична атака".

Ердоган каза, че един от шестимата първоначално ранени, включително трима полицаи, е починал в болница, но не уточни дали жертвата е цивилен или полицай.

Министърът на правосъдието Йълмаз Тунч каза, че прокуратурата е започнала разследване на нападението.

Миналия месец маскирани въоръжени бойци от "Ислямска държава" убиха един човек в църква в Истанбул по време на неделна литургия. Оттогава властите са заловили няколко души, заподозрени, че са свързани с групата или с нападението.