Турските власти задържаха в събота 34 души, заподозрени във връзки с "Ислямска държава" (ДАЕШ). Арестите са част от по-мащабна операция срещу терористичната групировка.

Това съобщи вътрешният министър Али Йерликая в X, цитиран от "Ройтерс".

Всички заподозрени, заловени в "Операция-Клетка 35", са чужди граждани, издирвани с червена бюлетина на Интерпол, която изисква арестуването им, допълва Йерликая.

Таджик и руснак са задържани за нападението на църква в Истанбул

Таджик и руснак са задържани за нападението на църква в Истанбул

Папа Франциск осъди нападението

Полицията е конфискувала и няколко незаконно притежавани пистолета.

Припомняме, че турските власти засилиха операциите срещу ДАЕШ, след като двама въоръжени мъже убиха човек в църква в Истанбул миналата седмица по време на неделна служба.

Нападението бе извършено в италианската католическа църква "Санта Мария" в истанбулския квартал Сариер. Един турски гражданин бе убит, докато присъстваше на службата.

Кадри от камери за видеонаблюдение в църквата показаха как маскираните въоръжени мъже влизат в сградата и стрелят по мъжа, който върви пред тях.

"Ислямска държава" пое отговорност за нападението в Истанбул

"Ислямска държава" пое отговорност за нападението в Истанбул

Двамата нападатели са задържани

Полицията по-рано арестува 25 заподозрени, включително двама въоръжени мъже, във връзка със стрелбата.

ДАЕШ пое отговорност за нападението, като обясни, че е в отговор на призива на лидерите на групировката да се атакуват евреи и християни.

"Ислямска държава" е извършила множество нападения в цяла Турция, включително срещу нощен клуб в Истанбул на 1 януари 2017 г., при които бяха убити 39 души.

Турските власти са задържали 2086 души, заподозрени във връзки с Ислямска държава от юни 2023 г.