Русия ще изгради военни бази на Курилските острови и в Арктика. Това заяви военният министър на Русия Сергей Шойгу, цитиран от Ройтерс и руски медии.

Шойгу подчерта на пресконференция в Руското географско дружество, че завършва изграждането на голяма военна база на Новосибирските острови, разположени в Северния ледовит океан. По думите му в базата има съвременни съоръжения и цялото необходимо оборудване.

По думите му до 2018 година ще бъде създадена руска арктическа бойна група и че общо ще бъдат изградени бази на остров Котелни, остров Врангел, на нос Шмид в Чукотка, на източния бряг на Чукотка, а също така на Курилите.

Шойгу добави, че Русия ще завърши реконструкцията на шест летища в Арктика в периода 2016-2017 година.

През ноември 2014 година руският президент Владимир Путин обяви, че се създава отделно стратегическо командване „Север". Новата структура, сформирана на базата на Северния флот, заработи на 1 декември 2014 г.

Възстановяването на руската военна инфраструктура в Арктика започна през 2012 година. В рамките на тази програма военното ведомство строи и възстановява обекти на континента и арктическите острови от Земя на Франц Йосиф до Беринговия проток.

Шойгу и президентът на Руското географско дружество предлагат също да се преиздадат няколко учебника по география от преди революцията.

Курилите са разположени между полуостров Камчатка и остров Хокайдо. Те отделят Охотско море от Тихия океан.  Те са част от Сахалинска област на Руската Федерация.  Имат важно геостратегическо значение. Островите са в територията на Русия от края на Втората световна война, но Япония го оспорва. Ходът може да влоши обтегнатите отношения между Москва и Токио, тъй като Япония има претенции към Южните Курили, познати в азиатската страна като Северните територии. Двете държави все още не са подписали официален мирен договор след Втората световна война.