Българското правителство като цяло спазва правата на гражданите, се констатира в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за състоянието на правата на човека. Според доклада, разпространен днес, служителите за сигурност са отговорни за някои убийства, но данни за политически убийства в страната няма. Проблем са произволните арести и задържания. Условията в много затвори са лоши, посочват наблюдателите от Държавния департамент.

Работещите в съдебната система в България са зле платени. Има недостиг на кадри, много висящи дела, корупцията в съдебната система е сериозен проблем.

Правителството нарушава правото на личен живот на гражданите и по-специално неприкосновеността на кореспонденцията. В доклада се посочва също, че това оказва неоправдано влияние върху медиите.

Насилието и дискриминацията срещу жените продължава да е сериозен проблем. Условията за децата в държавните институции са лоши и поради липса на средства системата за социални грижи не помага подобаващо на бездомниците, се казва в документа.

Безпокойство будят дискриминацията и насилието на обществото срещу ромите, както и трафикът на жени и момичета, се посочва в доклада на Държавния департамент на САЩ.