От общо предложената земя от Държавния поземлен фонд 20 хиляди декара са спечелени от притежателите на Поименни компенсационни бонове в приключилите тръжни сесии досега, сочи справката на дирекция “Земя и поземлена собственост” в Министерство на земеделието и горите (МЗГ). Търговете на общинско ниво за продажба на земя от Държавния поземлен фонд чрез Поименни компенсационни бонове са приключили в 68 общини на територията на областите Добрич, Кърджали, Монтана, Плевен, Разград, Русе, Силистра, Смолян, Търговище, Шумен и Ямбол.

Други 58 хиляди декара земя от Държавния поземлен фонд се предлагат на притежателите на Поименни компенсационни бонове в 76 общини на осем области. Търгове за продажба на земя срещу компенсационни бонове няма да се провеждат в 30 общини в страната поради липса на земи от Държавния поземлен фонд.

Стойността на Поименните компенсационни бонове, издадени от поземлените комисии в страната за обезщетяване на собствениците, чиито земеделски земи не могат да бъдат възстановени са 831 хиляди 282 лева. Това показват данните на дирекция “Земя и поземлена собственост” към средата на месец март тази година. Общата стойност на използваните от притежателите им.

Поименни компенсационни бонове са за 505 милиона лева, като те могат да бъдат използвани за участие в приватизацията, за придобиване на собственост върху земи, които представляват прилежащи площи към закупени сгради, и за участие в търгове за покупка на държавна земеделска земя.