"АвтоВАЗ" започва масово производство на новия джип Lada Niva Travel в завода на компанията "Lada Запад Тольятти", се казва в изявление на руския автомобилен производител.

"Повече от 650 хиляди от тези автомобили днес се движат по пътищата и офроуд в Русия, ОНД и други страни. С връщането на легендарното име Niva в семейството на Лада, ние отваряме нова страница в неговата история. Искам да ви уверя, че през следващите години с това име ще бъдат свързани важни и интересни новини", загатна президентът на компанията Ив Каракацанис.

Lada напусна пазара на ЕС

Lada напусна пазара на ЕС

Причината са строгите екологични норми на Общността

Става въпрос за обновена версия на SUV Niva, който се продава под марката Lada от юли. По-рано автомобилът се произвеждаше под марката Chevrolet в съвместно предприятие между американския автомобилен гигант General Motors и "АвтоВАЗ". В края на 2019 г. "АвтоВАЗ" изкупи 50% от смесеното предприятие от американския концерн. Така производствената площадка, преименувана по-късно на "Lada Запад Тольятти", стана 100% собственост на "AвтоВАЗ", а моделът Niva се върна в продуктово портфолио на Lada.

Моделът получи нов капак с по-обемни щампи, голяма решетка на радиатора и нови фарове. Задната част също се е променила с нови, изцяло LED задни светлини и по-релефна броня, уточниха от "АвтоВАЗ".

Всички автомобили Lada Niva Travel са оборудвани с постоянна система за задвижване на всички колела.

"АвтоВАЗ", най-големият производител на леки автомобили в Русия, влиза в състава на алианса Renault-Nissan-Mitsubishi. Продажбите на компанията в Руската федерация през 2019 г. са се увеличили с 1%, до 362,4 хиляди превозни средства.

50 години LADA

50 години LADA

На тази дата през 1970 г. първият ВАЗ-2101 "Жигули" слиза от монтажната линия