Шведското правителство реши да повиши разрешената скорост по пътищата на страната, като по магистралите повишението е от 110 на 120 км/час, а по първокласните пътища с четири ленти от 90 на 100 км/час, съобщават от Automediapro.

Решението ще влезе в сила в началото на 2008 година, като е продиктувано от факта, че сегашните 110 км/час разрешени по шведските магистрали са сред най-ниските в Европа. По тази причина ограниченията не се спазват, коментират от изданието.

Качеството на съвременните шведски пътища и на средностатистическите автомобили, които се движат по тях гарантира, че повишената скорост няма да доведе до повече инциденти.

От 1 юни в Швеция ще бъдат променени и много пътни знаци, за да се еуднаквят с международните.

В същото време, в Германия се обмисля въвеждането на ограничение в скоростта по магистралите, каквото сега липсва. 87% от водачите в страната подкрепят въвеждането на ограничения за скорост по магистралите от 130 или 140 км/час.

Докато в Германия обмислят намаляване на разрешената скорост, в Чехия са пред решение скоростта по магистралите да бъде повишена на 160 км/час.

Според проучване, 52% от водачите в Чехия нарушават ограничението на скоростта от 130 км/час, което важи за магистралите в страната.