Мексиканската автомобилна индустрия може да се разрасне с още 10 млрд. долара със строителството на нови производствени мощности, предаде Ройтерс.

В латиноамериканския регион, Мексико остава на второ място след Бразилия по производство на автомобили, като стимулиращите бизнеса мерки на местното правителство позволяват поддържането на стабилен растеж.

Общо страната е произвела над 3 милиона автомобила и камиона през миналата година в сравнение с 10,4 млн. в САЩ и 2,5 млн. в Канада.

До 2020 година, страната ще има капацитета да произвежда един на всеки четири автомобила на континента. Според специалисти от бранша, производството на автомобили в Мексико е с 20% по-евтино, отколкото в Китай. Според запознати, една от основните причини за това е ниската цена на труда от 2,5$ на час.

Предстои и откриването на третата фабрика на Нисан в страната, на стойност 2 млрд. долара, като от японския концерн се надяват да увеличат капацитета на фабриките си в страната до 1,1 млн. автомобила годишно до 2020 година.