Най-големият производител на автомобили в света "Фолксваген" е изправен пред нови критики заради информации, че е помагал за финансирането на експерименти, при които маймуни и хора са дишали изгорели газове от колите им, съобщава "Франс прес".

"Фолксваген" се "разграничава ясно от всички форми на злоупотреба с животни", се изтъква в изявление на автомобилния гигант, след като американският в. "Ню Йорк таймс" написа, че американски институт, на който му е било възложено от германски автомобилни компании, е провел тестове върху 10 маймуни през 2014 г.

Обаче неловкото положение на "Фолксваген" се задълбочи днес, след като германският в. "Зюддойче цайтунг" съобщи, че върху 25 здрави човешки същества също са били проведени тестове за въздействието от вдишването на токсични азотни оксиди.

„Дизелгейт” да не се повтаря, призова Меркел и откри Автосалон Франкфурт 2017

„Дизелгейт” да не се повтаря, призова Меркел и откри Автосалон Франкфурт 2017

Автомобилната индустрия бързо трябва да си възстанови доверието

Скандалът "Дизелгейт", който разтресе "Фолксваген" през 2015 г., принуди компанията да признае, че е манипулирала около 11 млн. автомобила в целия свят, за да заблуди тестовете на регулаторите, така щото да изглежда, че колите им са в съответствие с ограниченията за отработените газове, докато всъщност са ги превишавали многократно при реално шофиране на пътя.

На сайта си Световната здравна организация (СЗО) посочва "нарастващите доказателства", че излагането на азотен диоксид "може да засили симптомите на бронхит и астма, както и да доведе до респираторни инфекции и намалена функция на белите дробове и растежа".

Дизелгейт и в "Ауди"

Дизелгейт и в "Ауди"

Ще бъдат изтеглени 127 000 автомобила

Излагането на подобни газове е "свързано с преждевременна смъртност... от сърдечно-съдови и респираторни заболявания", продължава СЗО.

Според информацията на "Ню Йорк таймс" 10 маймуни са били затворени в херметически камери и са били оставени да гледат карикатури, докато са вдишвали изгорелите газове от модела Beetle на "Фолксваген".