Компанията Audi официално потвърди намерението си да пусне в производство "суперелектроавтомобилa" e-tron, чиято концептуалната версия беше представена в средата на септември на автомобилното изложение във Франкфурт.

Както заявява в интервю пред изданието AutoWeek президентът на американското подразделение на Audi - Йохан де Нисшен, в САЩ серийните автомобили ще се появят до две-три години, а първите тестови екземпляри - в близките 24 месеца.

Концептуалният супераавтомобил Audi e-tron, построен на базата на модела R8, се задвижва от 4 електрически двигатели, по един за всяко колело и може да изминава до 248 км с едно зареждане на литиево-йонните си акумулатори.    
Зареждането на батериите от 230-волтов контакт ще отнема около 6-8 часа.

Максималната мощност на електромобила на Audi е 230 kW (313 к.с.), а максималният въртящ момент е невероятните 4 500 Nm.

Автомобилът е с две места и ускорява от място до 100 км/час за 4.8 секунди, а от 60 до 120 км/час за 4.1 секунди.

Максималната скорост на e-tron е 200 км/ч.

В близките няколко години в гамата на компанията Audi, освен електрическия суперавтомобил, ще се появят още няколко електромобила, включително и компактна градска машина, създадена на база на концепта VW Up! и родстер.