Toyota представя новото поколение на Land Cruiser на автосалона във Франкфурт, предаде SpeedPress. За 60-годишната си история всъдеходът има над 5 милиона клиенти в 136 държави в света и сега за пореден път е подобрен.

Новото поколение има осъвременен дизайн, съобразен с най-новите тенденции на Toyota. Автомобилът отново излъчва сила и офроуд мощ, но вече е с по-изискан и луксозен имидж. Land Cruiser ще се предлага във варианти с 3 и 5 врати и с 5 или 7 пътнически места.

Инженерите на Toyota са направили редица подобрения по шасито, като конструкцията е по-здрава, намалени са нивата на вибрациите и шума, а в по-луксозните версии окачването е регулируемо.

Интериорът на Land Cruiser е станал доста по-просторен и функционален. Въпреки забележителните офроуд възможности на всъдехода, вътрешното пространство е станало по-луксозно, функционално и комфортно.

Сред големите новости са екранът, който при офроуд движение показва образите от няколко камери и така водачът може да вижда всичко около автомобила. Нова функция е и сензорът за позицията на волана, която на същия екран показва положението на колелата и позицията, в която ще се придвижи автомобилът.

Различните режими на работа на трансмисията, окачването и двигателя се избират лесно от шофьора чрез така наречения Multi-terrain Select. Без да се компрометират офроуд възможностите, подът на купето пред задните седалките е станал с 35 мм по-нисък, осигурявайки по-лесен достъп до седалките.

Трите отделни задни места могат да се плъзгат напред и назад в диапазон 135 мм и да се прегъват всяко поотделно, което пък улеснява достъпа до двете седалки на третия ред. Когато не се използват, седалките се прегъват и се сливат с пода на багажника.

Land Cruiser ще се задвижва от 3,0-литров, 4-цилиндров D-4D дизел, комбиниран с 5-степенна автоматична или 6-степенна механична скоростна кутия. Максималната мощност на дизела е 173 конски сили, а максималният въртящ момент - 410 Нм.

С него и с автоматичната трансмисия автомобилът се ускорява от 0 до 100 км/ч за 11,7 секунди и дава среден разход на гориво от 8,1 л/100 км.

Ще се предлага и бензинов 4,0-литров V6 двигател с мощност 279 к.с. и въртящ момент 385 Нм, комбиниран с 5-степенна автоматична трансмисия. Ускорението до 100 км/ч с него става за 9,2 секунди, а средният разход на гориво е 10,8 л/100 км.