След оспорвана надпревара "Бабо, разкажи ми спомен" на Ивинела Самуилова спечели Националния конкурс "Моята любима книга - 2016", организиран от сдружение "Всичко за книгите". Книгата на българската писателка получи най-много гласове във финалния етап на надпреварата, като се съревноваваше с още двайсет други заглавия.

Вторият кръг на конкурса протече от 10 до 19 март и в него читателите имаха възможност да подкрепят само една от книгите финалисти.

С 11,21% от 4520-те действителни гласа във финалния етап на надпреварата "Бабо, разкажи ми спомен" на Ивинела Самуилова зае челното място и получи приза "Любимата книга на България" за 2016 година! На второ място с 9,69% е поетичната книга "Този път, за да ме чуеш" на Ралица Генчева, а на трето място с 9,21% - отново поезия и отново на млад български автор - "За кого се сещаш, когато се сещаш за някого" на Константин Трендафилов.

Заглавията, на които малко не им достигна да влязат в челната тройка, са "Двор от мъгла и ярост" от Сара Маас, "Обречена на теб" от Силвия Дей и "Аз още броя дните" от Георги Бърдаров. 

"Както в първото издание на конкурса миналата година, така и във второто наблюдавахме много оспорвано съревнование между финалистите до последния момент, разкриват организаторите. Миналата година романът на Стивън Кинг "Търси се" спечели конкурса. Тогава Ивинела Самуилова се нареди на четвърто място с книгата "Гатанки от небето", като съвсем малко гласове я деляха от челната тройка. Тази година българската авторка успя да се пребори за първото място.

Класирането на финалистите показва не само силно българско присъствие - от 21 книги 10 са на български автори, но и концентриране на тези заглавия в предните позиции. Активността на младите български писатели в социалните мрежи, непосредственият диалог с читателите и създаването на лоялна публика са сред факторите, които според нас помагат на родните автори да получат силна подкрепа в надпреварата.

На втори и трето място са поетични книги. Убедителното им представяне е знак за връщане на интереса към българската поезия. Тази година бе създадена отделна категория за поезия в първия кръг и именно в тази група се наблюдаваше най-активно гласуване - най-много гласове са дадени за категория "Поезия". Това ни убеждава, че обособяването е било правилен ход."

Първите три книги във финалното класиране получиха най-много гласове в своите категории в края на първия кръг - "Бабо, разкажи ми спомен" в "Съвременна художествена проза", "Този път, за да ме чуеш" и "За кого се сещаш, когато се сещаш за някого" в "Поезия", съответно първо и второ място. Победителите в другите категории след първия етап са: при "Дамски романи" - "След теб"; "Трилъри и криминални романи" - "Таен свидетел"; "Исторически романи" - "Аз още броя дните"; "Фантастика, фентъзи и хорър" - "Двор от мъгла и ярост" и в категория "Нехудожествена литература" - "101 романтични места в България".

По време на целия конкурс книгите получиха гласове от читатели от цялата страна, като 50,65% от гласувалите са от София.

Най-голяма част от гласувалите са читатели между 25 до 34 години, хора, които активно общуват в интернет и в социалните мрежи.

През следващите седмици в сайта "Всичко за книгите" ще бъдат публикувани няколко критически статии, които ще се фокусират върху седемте категории и ще дадат интересен и задълбочен поглед върху участвалите заглавия в конкурса.