Една от най-заслужилите и популярни личности в българския бокс - Михаил Таков даде специално интервю за ТОПСПОРТ.

Изпълнителният директор на БК ЦСКА, който е сред първите треньори в кариерата на гордостта ни в тежка категория при професионалистите Кубрат Пулев, сподели пред медията ни впечатленията си от сблъсъка на Кобрата с Кевин Джонсън в "Арена Армеец" и победата, която българската звезда записа.

Г-н Таков коментира и предишните два големи мача на Пулев - със Самюъл Питър и Владимир Кличко, като даде мнението си за предимствата и недостатъците на Кобрата в тях.

Михаил Таков обсъди и истинското боксово шоу между Антъни Джошуа и Владимир Кличко, като довери личните си впечатления от британския победител в мача и екипа му, с които е в личен, непрекъснат контакт.

Легендарният ни треньор даде своята прогноза за развитието както на Джошуа, така и на Пулев, а каза и дали спекулациите, съгласно които Кличко трябва да прекрати кариерата си, имат основание.

Какви са шансовете на България за олимпийски медал от Игрите в Токио през 2020, може ли Кобрата да стане световен шампион и ще има ли реванш между Серафим Тодоров и Флойд Мейуедър - лично от Михаил Таков, специално за ТОПСПОРТ!

Г-н Таков, Вашата оценка и мнение за представянето на Кубрат Пулев при победата му срещу Кевин Джонсън в "Арена Армеец"?
- Оценката ми няма как да бъде друга, освен положителна. Кубрат постигна своята голяма цел. За втори път той е официален претендент за световната титла по бокс при най-тежките професионалисти. Това е нещо грандиозно за бокса ни. Казах го предишния път, казвам го и сега. Кубрат направи толкова много за българския бокс, че е трудно да се опише. Специалисти и мнения има всякакви, но фактите са ясни.

Кубрат Пулев разплака страхливеца Кевин Джонсън в "Арена Армеец"!
на живо

Кобрата разплака страхливеца Джонсън и чака Кличко или Джошуа!

Искахте шоу - получихте го!

Кои бяха силните и слабите страни на боксьора ни? Можеше ли мачът да завърши с нокаут?
- Да, видях и аз с очите си, че публиката искаше нещо подобно. Тя винаги изисква много, което е добре. Разберете обаче, че невинаги нещата могат да се случат по подобен начин. Не всеки път атракцията трябва да бъде налична. Не е възможно. Важна е крайната цел. А и тактиката на Джонсън хич не беше лесна за оборване.

Каква беше тя? Видяхме, че той предимно се защитаваше, но пък контрадействията му бяха много опасни.
- Тази тактика, този подход, не се използва за първи път в големия бокс. Дори Касиус Клей си е позволявал да я ползва. В реванша си с Форман той игра именно така. Но знаете какво се случи. "Американска" тактика, ако можем да я наречем по този начин. Радвам се, че тя се оказа несполучлива.

Можеше ли Кубрат да загуби?
- Всичко можеше да стане. В определени моменти той сякаш искаше прекалено неистово и емоционално да стигне до победата, може би и под влиянието на публиката. Разпали се много сериозно и позволи, в известна степен да бъде изнервен от опонента си. Всичко можеше да се случи, казвам го отново.

Снимка 291034

Източник: LAP.bg

Достатъчно сериозен съперник ли беше Джонсън? А Питър, в предишния мач в "Арена Армеец"?
- Да. Когато се избира съперник се обмислят много различни аспекти от цялата ситуация. Трябват ти доказани имена, за да може не просто да станеш претендент за титла, а и да вдигнеш оценката и нивото си в световните боксови ранглисти. Това ти гарантира и печели много неща след това. Не мислете, че е толкова лесно. Външният вид не е на първо място, като критерий. Има много по-важни неща. А и нека не забравяме, че и Джонсън, и Питър са от световна величина, ставали са номер едно, играли са в мачове за пояси и т.н.

Кобрата приспа Нигерийския кошмар, вдигна София на крака и потегля към световния връх!
на живо

Кобрата приспа Нигерийския кошмар, вдигна София на крака и потегля към световния връх!

Победа с технически нокаут за Пулев срещу бившия планетарен шампион!

Пулев си позволи да каже категорично в едно от интервютата си след своя успех, че световният шампион Антъни Джошуа не е по-техничен от него. Прекалено смело ли бе това негово изказване или почива на реални аргументи?
- Мач с мач не си прилича, това искам да кажа на първо място. Сблъсъкът между Джошуа и Кличко беше нещо уникално за всякакви боксови стандарти, но не е гаранция, че ще видим нещо подобно в една среща между Джошуа и Фюри, да речем. Или между него и Поветкин. Или пък срещу Кубрат. Това е професионален бокс, и то при най-тежките. Всеки, който е сред лидерите в ранглистата, заслужава мястото си там. Няма как да бъде иначе.

Ще има ли мач между Антъни Джошуа и Кубрат Пулев? Ще се откаже ли британецът от пояса си?
- Може да се състои. Всичко е въпрос на много сериозни и продължителни преговори. Възможно е и да има отказ. Трябва просто да се даде време на този случай, за да достигне той някакви конкретни параметри. Със сигурност Кубрат е претендент. Официален претендент. Това няма как да се подмине при каквито и да било условности.

Извънземен боксов спектакъл! Антъни Джошуа постави точката в кариерата на Владимир Кличко!

Извънземен боксов спектакъл! Антъни Джошуа постави точката в кариерата на Владимир Кличко!

Краят на украинската легенда е факт, идва нова боксова ера!

Какви са реалните шансове на Кубрат в мач с Джошуа?
- Не мога да кажа с точност, защото не знам как би тръгнал един подобен двубой. Само мога да предполагам, а това означава да гадая. Не бих искал да го правя. Шанс има, възможността за успех е реална. Джошуа допусна известни неточности, а и някои откровени грешки срещу Кличко. Всичкио видяхме това. Така че няма вариант да се каже, че той не може да загуби. Залозите в част от големите букмейкърски къщи в мача между Джошуа и Кличко бяха в полза на украинеца, но видяхте какво стана. Всичко се случва на момента. Който не е бил боксьор, трудно би разбрал за какво става дума. Някои мачове се обръщат буквално за секунда.

Защо Кубрат Пулев загуби от Владимир Кличко?
- Благодаря за този въпрос. Радвам се, че ми го зададохте. Много бяха факторите, които направиха така, че това да се случи. Не забравяйте отлагането на мача. Той трябваше да се състои месеци по-рано. Тогава Кубрат беше в уникална форма. Определено беше готов за първата дата. След това не беше в същото психологическо, най-вече, състояние. Именно това целяха от щаба на украинеца. Много станаха предимствата за Кличко, които се натрупаха именно в тези малко повече от два месеца, след отлагането.
Искам да кажа и още нещо по темата. След двата нокдауна, в които Кубрат падна още в началото, екипът му трябваше да го посъветва да не се хвърля веднага с главата напред. Да не търси веднага победата. Защо Джошуа, след като бе повален в нокдаун, не скочи 7-и, 8-и и 9-и рунд? Защото трябваше да се възстанови. Това беше необходимо да направи и Кубрат. В 4-и и 5-и рунд трябваше да изчака, да се отдръпне и предимно да се пази, съхранява и защитава.

Снимка 291132

Източник: GettyImages

Говорейки за Кличко - това ли беше последният мач на легендарния боксьор? Трябва ли той да сложи точката в професионалния си път, както го съветват редица специалисти?
- Екипът му знае най-добре какво трябва да бъде направено и какво да е решението. Както и той самият, естествено. В следващите 5-6 месеца, разбира се, той няма да се бие, за да се възстанови. Липсваше му един определен човек в ъгъла.

За кого става дума?
- Емануел Стюърт. Дългогодишният му треньор, който почина през 2012-а. Той не успя да се пребори с коварната си болест - рака. Титан в този спорт. Бивш треньор и на Ленъкс Люис. Наистина с него в ъгъла си, Кличко щеше да изглежда по коренно различен начин, сигурен съм.

Снимка 291128

Източник: GettyImages

А какво да очакваме от Антъни Джошуа сега, след като вече е на световния връх?
- Познавам лично него, а и отбора му. Няма да го изпуснат като Фюри, в това трябва да бъдете сигурни. Очакват го още много добри години в бокса. Той имаше проблеми със закона, още в тийнейджърските си години, но Британската боксова федерация го взе под крилото си, погрижи се за него и сега съм сигурен, че няма да допуснат да се провали.

Снимка 291144

Източник: GettyImages

Къде е българският бокс, на цялата европейска и световна карта? Изоставаме ли от останалите и ако да - защо?
- Важното при нас е, че беше постигнат синхрон с федерацията. Няма разнобой, няма делби, няма скандали. Това е много ценно. Нивото може още да се вдига, това е ясно. Тренира се на високи обороти, качеството на боксьорите ни непрекъснато се подобрява и повишава. Лошото е, че ни взимат кадрите. Кубрат тренира в Германия, Тервел вече също. Има още примери. Както и един Григор, в тениса, се подготвя, живее и т.н. зад граница. Това би могло да се промени някой ден, но едва ли ще се случи скоро.

Можем ли да се надяваме на сериозни постижения на Олимпийските игри в Токио? Далеч са още във времето, но подготовката за тях вече е в ход.
- Да. Стартирахме нов цикъл. Имаме опит, но ни трябва да натрупаме и още. Даниел Асенов видяхте, че се пребори за европейската титла при младежите. Чамов и Панталеев вървят много добре. Ще има Европейско първенство, което е квалификация за световното, след това. Надявам се в годините преди Игрите, състезателите ни да се развият достатъчно, за да имаме надежда за отличия и за солидно представяне. Имаме млади надежди, сред които и Душко Благовестов, освен това Благой Найденов се подготвя с националния отбор, след като се пробва при професионалистите. Все положителни неща са това. 

Даниел Асенов е европейски шампион!

Даниел Асенов е европейски шампион!

Тайсъна покори Стария континент

Обратно към Кубрат. Намира се в много добра форма. Какъв ще е пределът му, на възможно най-високо ниво, според Вас? Колко още години има той при професионалните тежки боксьори?
- Кличко е на 41 и продължава да се бие, и то за титли. Форман игра до 50. Всеки сам преценява. Да, има и такива, които определят от по-рано, че вече не са такива, каквито би трябвало и спират. Но аз мисля, че краят на професионалния път на Кубрат е все още много далеч пред него.

На какво се дължи най-вече израстването му през последните години? Вие също имате принос за неговото възходящо развитие?
- Един боксьор, ако иска и ако е достатъчно осъзнат, може да взима максимума от всеки треньор, с който работи. Кубрат го прави. Нека продължава да трупа опит и рутина. Ще видим колко, докъде, кога и как... Той има нужда от доверие и подкрепа от българите, в момента. И виждаме, че със сигурност ги получава в големи количества.

Снимка 291036

Източник: LAP.bg

Ще стане ли Кубрат Пулев световен шампион? Прогнозата на Михаил Таков.
- Той е официален претендент за втори път. Защо пък не? Всичко може да се случи. Пожелавам му го, защото го заслужава. Има шанс за поправителен. Дано го вземе.

И последно, тъй като тази тема сякаш беше позабравена - основателно или не. Да чакаме ли двубой между Серафим Тодоров и Флойд Мейуедър? Предполагам какъв ще е отговорът Ви, но съм задължен да Ви попитам, тъй като спекулациите не спират.
- Искам да отговоря с необходимото уважение. Затова ще кажа следното - представете си една кола, която не е карана от 10 години. А сега една такава, която до преди една година е била на пистата и е карана с висока скорост. На предела на възможностите. Сега си представете, че те се състезават. Разбирате ме, нали? Въпросите са два основни - какъв смисъл би имал Мейуедър от един такъв мач и има ли как той да загуби? Отговорите са по-скоро ясни.
В Атланта, през 1996-а година наистина не вярвахме, че и тримата български боксьори ще отстранят съперниците си, но това стана факт. Сега обаче сме 2017-а... Нека бъдем реалисти.

Това е бокс!

Това е бокс!

Поклон пред величието на Кличко, Джошуа се изстреля в световния боксов небосклон