Най-великият боксьор за всички времена – Мохамед Али приключи земния си път на 74-годишна възраст. Тъжната новина бе потвърдена в началото на съботния ден от редица световни агенции. След тежко боледуване, легендата почина в болница във Финикс.

Боксовите величия тъгуват за Мохамед Али

Боксовите величия тъгуват за Мохамед Али

„Бог прибра своя шампион”, заяви Майк Тайсън

Припомняме, че Али бе хоспитализиран в четвъртък заради дихателни промени, като състоянието му се влошаваше с всяка изминала минута. Вчера стана ясно, че той е на живото-поддържащи системи и му остава малко преди да напусне този свят.

Снимка 237614

Източник: GettyImages

Най-известният боксьор в историята ще бъде погребан в родния си град Луисвил, щата Кентъки, съобщи неговият говорител, без да посочи дата.

Добре известен факт е, че Мохамед цели 32 страдаше от Паркинсон, което лимитира до минимум неговите публични изяви. Това обаче никога не му е пречело да взима мнение по важни въпроси за обществото. За последно той се обяви твърдо против идеята на кандидата за президент – Донълд Тръмп, който пожела временна забрана за влизане на мюсюлмани в страната.

Касиус Клей, както се казва преди да приеме исляма, e един от значимите борци за правата на афроамериканците в САЩ.

Снимка 237611

Източник: GettyImages

Али е трикратен световен шампион по бокс в тежка категория. Той може да се похвали и със златен медал от Олимпийските игри в Рим през 1960 година в категория до 81 кг. В професионалната си кариера той изиграва 61 мача, в които печели 56 (37 с нокаут) и допуска пет поражения.

Мохамед Али – неповторим боксьор и тънък познавач на човешката душа

Мохамед Али – неповторим боксьор и тънък познавач на човешката душа

Прочетете част от най-великите му фрази

Висок над 6 фута, (1,91 м.), Али е крайно нестандартен боксьор за тежка категория. За разлика от нормалния боксов стил, който изисква ръцете да са пред лицето на боксьора, за да го защититават от преки попадения, Али разчита на „танц“ с крака и невероятна скорост и пъргавина за неговите габарити, за да се избегне юмруците на противника, а ръцете му са отпуснати долу, готови да нанесат светкавични удари по главата на противника.

Снимка 237613

Източник: GettyImages

Преди мачовете си с непобеденият дотогава Световен шампион в тежка категория Джордж Форман, Али произнася една фраза, която напълно съвпада с неговият стил – „Лети като пеперуда, жили като пчела“ (на английски език – „Float like a butterfly, sting like a bee“). Това не е просто израз, това е тактика при водене на боя, бързина при придвижване и при удари в главата на противника. Не на последно място смелост.