Липсата на реклама, презастрояването и кризата намали броя на почиващите чужденци у нас. Такова мнение изказаха експертите в туристическия бранш, цитирани от БНР.

Според официалната статистика с 10, 1 % са намалели посещенията на чужди туристи у нас през най-силния месец за летния туризъм - август, спрямо същия месец на миналата година.

По данни на Националния статистически институт броят на летовниците от чужбина е малко над 1,4 милиона. Най-голям е броят на туристите от Германия, следвани от Румъния, Полша и Чехия.

С 2,6 процента са по-малко приходите от чуждестранни туристи за 7-те месеца в сравнение със същия период на 2008 година. Спадът на приходите в Северното Черноморие е 20-25 процента в сравнение с м. г., уточняват от Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите.

Около 11,8 процента туристи по-малко са летували по Южното Черноморие. Очакваното намаление на валутните приходи за региона е между 15 и 20 %, посочи председателят на Регионалната туристическа камара Иван Иванов. Той определи като нови водещи пазари Израел, Русия и Беларус.