Ниските части на Монтана са наводнени заради обилните дъждове.  

Само за три часа вчера над града са паднали валежи от около 137 литра на квадратен метър. Общото количество на валежите за денонощието достигна 171 литра за квадратен метър.

Наводнен е районът около театъра и библиотеката. Почти 90 но сто от кварталите „Изгрев" и „Огоста" са под вода.

Вследствие на интензивните валежи се е активизирало свлачище в квартала "Мала Кутловица".

Без ток е част от промишлената зона на Монтана, както и село Николово. На територията на монтанската община няма населени места без водоснабдяване.

Сформиран е кризисен щаб за ръководство на спасителните и възстановителни дейности от общината и регионалната дирекция на Министерството на държавната политика при бедствия и варии в Монтана

Спасителни екипи работят по нормализиране на обстановката. Те са изтеглили 61 автомобила от наводнени райони.
В момента се работи по отводняването на около 150 сгради, отводнени са 20 обществени и производствени сгради.

Обезопасена е къща, която е била застрашена от падане, хората са изведени и са настанени при роднини. Временно е изключено електрозахранването и са отстранени елементи от покрива, които са застрашавати околните къщи.

Вследствие на проливните дъждове има наводнени мазета на жилищни сгради и в общините Берковица, Георги Дамяново, Чипровци, Мелене, Гаврил Геново, Дълги дел и Говежда.

Има преливане на река Дългиделска Огоста при село Еловица, вследствие на което е залят третокласният път, минаващ през селото. Временно е спряно движението на автомобили в района на Еловица.

Организирано е наблюдение на язовирите и речните корита в областта.