19 г. съдът разделя наследство апартамент и лека кола съобщиха от ВСС. Причината за тази голяма продължителност не е свързана с отделни забавяния в производствата, а в обстоятелството, че делото е разглеждано два пъти пред три съдебни инстанции. С решение по описа на ВКС от 20.05.1994 г. решенията за допускане на делбата са отменени и делото е върнато на СРС за ново разглеждане от друг състав на съда.

Припомняме, че в подобно дело бе попаднал инспекторатът на ВСС.Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ВСС) прекрати проверка срещу председателя на ВКС Лозан Панов.На 29 ноември 2018 г. във ВКС започна проверка по работата на АСнС след като избухна скандал за това, че в рамките на един и същи ден решението бе атакувано и съответно отменено, а Иванчева и Петрова дори не излязоха от ареста.

При повторното разглеждане на делото Софийски районен съд и Софийски градски съд не са се съобразили със задължителните указания на Върховния съд по приложението на материалния закон и отново са приели, че заветът не е произвел действие. Фазата по допускане на делбата е продължила повече от 7 години.

Инспекторатът на ВСС прекрати контрапроверка срещу Лозан Панов

Инспекторатът на ВСС прекрати контрапроверка срещу Лозан Панов

Проверяваха шефа на ВКС дали е накърнил престижа на Апелативния спецсъд

При повторното разглеждане на делото Софийски районен съд и Софийски градски съд не са се съобразили със задължителните указания на Върховния съд по приложението на материалния закон и отново са приели, че заветът не е произвел действие. По описа на СРС са отменени с решение от 23.03.1997 по описа на ВКС, постановено в производство за преглед по реда на надзора, а с решение от 28.04.1998 г. по същото дело ВКС се е произнесъл по съществото на спора, като е допуснал заветника да участва в извършването на делбата. Освен посоченото, в периода от месец май 1998 г. до месец ноември 1999 г. по делото не са извършвани никакви процесуални действия без за това да е налице обективна причина.

Фазата по извършване на делбата е продължила 11 години. В това производство въззивното решение от 03.12.2002 г. по описа на СГС е отменено с решение от 04.08.2003 г. и делото е върнато на СГС за ново разглеждане от друг състав на съда. По този начин разглеждането на въззивната жалба е започнало отначало 1 година и 6 месеца след подаването ѝ.

Описа на СГС, образувано след отмяна на въззивното решение във втората фаза на делбата, е продължило 6 години и 4 месеца. На 05.04.2004 г. съдът е допуснал извършване на СТЕ със задача да се определи дали с обособяването на реални части от делбения апартамент в самостоятелни обекти се създават неудобства, по-големи от обикновените, както и да даде заключение за цената на целия делбен апартамент.

Заключението на експертите по тези въпроси е прието в съдебно заседание на 21.12.2006 г., като до този момент са били отложени 5 заседания, а първоначалното заключение е допълвано и е изготвяно заключение от три вещи лица. В това заседание е допусната нова СТЕ със задача да се определи цената на делбения апартамент.

Заключението по тази експертиза е представено в съдебно заседание на 21.05.2007 г., но то е било оспорено от страните и е допуснато изготвяне на СТЕ със същата задача от трима експерти. Заключението по тройната СТЕ е прието в последното съдебно заседание на 19.10.2009 г. Приключването на това производство е забавено и от обстоятелството, че в периода от 27.03.2008 г. до 19.03.2009 г. делото е изпратено на ВКС за провеждане на процедура по възстановяване на съдебните решения по гр.д. № 974/1996 г. по описа на ВКС и по описа на ВКС, които са били изгубени. Освен всичко това, в това производство са насрочени 10 съдебни заседания в интервали от 4 до 8 месеца