Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ВСС) прекрати проверка срещу председателя на ВКС Лозан Панов.
Това е контрапроверка, поръчана от ВСС. Тя е отговор на искането на председателя на ВКС да бъде проверена проверката на Апелативния спецсъд за ареста на бившия районен кмет на "Младост" Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова, разпоредена от Върховния касационен съд.

Проверката трябваше да се произнесе дали Панов е накърнил престижа на съдебната власт и независимостта на Апелативния Спецсъд.

Прокурорите предложиха документите по делото да не бъдат предоставяни на проверяващите съдии от ВКС.

Решението на членовете на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) е за прекратяване на проверката срещу Лозан Панов от Инспектората на ВСС. Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов трябваше да бъде проверен и по реда на Глава IX, Раздел 1б от ЗСВ въз основа на решение на съдийската колегия на ВСС, прието на заседание на 14 декември 2018 г.

Проверката срещу Панов приключи на 20 март 2019г. с доклад. В него има становище за липса на достатъчно данни за извършени нарушения по чл. 175к, ал. 3 и чл. 175к, ал. 4 от ЗСВ.

На основание на доклада и събраните по преписката доказателства, Инспекторатът на ВСС (ИВСС) на свое заседание от 01 април 2019 г. прие решение за прекратяване на проверката.

От ВСС искат Лозан Панов да бъде проверен от Инспектората

От ВСС искат Лозан Панов да бъде проверен от Инспектората

Решението само с 1 глас превес взеха съдиите от Висшия съдебен съвет

Припомняме, на 29 ноември 2018 г. във ВКС започна проверка по работата на АСнС след като избухна скандал за това, че в рамките на един и същи ден решението бе атакувано и съответно отменено, а Иванчева и Петрова дори не излязоха от ареста. От спецпрокуратурата призоваха Апелативния съд да не предоставя на проверяващите (от ВКС) документите по делото, докато втората инстанция не се произнесе окончателно. Съдът обаче не се съобрази с това искане. Той отказа да направи и отвод на прокурорите по делото, поискан от защитата на обвиняемите.

Мотивът на съдебните кадровици Съдебният инспекторат да провери дали Лозан Панов е дали с разпоредената проверка на Спецапелативния съд Панов случайно не е накърнил независимостта на съда.

ВКС проверява решенията за задържането в ареста на Иванчева и Петрова

ВКС проверява решенията за задържането в ареста на Иванчева и Петрова

Проверката трябва да приключи до 5.12., а докладът да е готов до 10.12.

С писмото на изпълняващия функциите (и.ф.) административен ръководител на Специализираната прокуратура Димитър Петров, и.ф. административният ръководител на Апелативната специализирана прокуратура Николай Найденов, прокурорът при Върховната касационна прокуратура Илиян Рангелов и прокурорът при Апелативната специализирана прокуратура Тихомир Стоев се противопоставиха на искането комисия от ВКС да провери дали е спазена процедурата и закона по обжалването на променените мерки за неотклонение на Десислава Иванчева и Биляна Петрова.

Проверката беше възложена със заповед на председателя на ВКС Лозан Панов, на основание чл. 114, ал. 1, т. 9 от Закона за съдебната власт.