Два пъти минималната работна заплата като стартова за работещите в здравеопазването.

Това заяви Станка Маркова - председател на асоциацията на професионалистите по здравни грижи, по време на протеста в градинката до Народното събрание.

Исканията са още за 0,5 % от минималната работна заплата за един час нощен труд както и 12 % от минималната работна заплата допълнително месечно възнаграждение за специалистите.

Маркова допълни още, че искат бакалавърската степен за медицинските сестри да се придобива за три години обучение.

Тези искания са насочени към президента Георги Първанов, Народното събрание и изпълнителната власт.

Маркова допълни, че ако не се договорят с правителството за исканията след нова година здравните работници ще започнат ефективни стачни действия.

На протеста се събраха около 100 човека с лозунги "Искаме стабилност в здравеопазването" и "Достойно място за работещите в здравеопазването".

Междувременно стана ясно, че на проведеното в МЗ редовно заседание на отрасловия съвет е решено да бъдат увеличени работните заплати на професионалистите по здравни грижи в лечебните заведения на бюджетно финансиране от МЗ - с 20%, считано от 1 януари 2008 г.

За това увеличение Министерството на здравеопазването е предвидило в рамките на бюджет 2008г. близо 6,2 млн. лв., необходими за цялата година.

На заседанието представителите на синдикалните организации отново са настояли за увеличение на заплатите на всички работещи в сферата на бюджетното здравеопазване.

За този ръст на възнагражденията са необходими още 12 млн.лв., според разчетите на синдикатите.

Осигуряването на допълнителните средства ще бъде обсъждано с Министерството на финансите и народните представители. Това може да бъде постигнато с увеличение на бюджета на Министерството на здравеопазването за следващата година.