Временната забрана за земеделие и строителство в Крайморска Добруджа, постановена от Министерството на екологията, обхваща 2501 имота, класифицирани като понто-сарматски степи. От тях 2187 са частни, съобщава сайтът на община Каварна.

Общинската администрация публикува списък с всички имоти, за които е в сила забраната, и всеки гражданин може да провери дали ограниченията важат за неговата земя.

От община Каварна не изпратиха свои представители на срещите, организирани от МОСВ в столицата, като заявиха, че за да започнат преговори с министерството, искат "повече информация за първичните теренни проучвания, които доказват безспорно наличието на понто-сарматски степи и на други местообитания в имотите на хората".

От общината настояват да получат пълни досиета на защитените зони в района , както и пълен комплект от първични данни и информация - включително протоколи от теренна работа, GPS тракове, GPS точки за проучваните площи.
Поставено е и искане за "детайлен финансов анализ на предвидените, с плана на управление, компенсаторни плащания, в т.ч. по имоти".

Припомняме, забраната за земеделие и строителство беше наложена поради това, че са част от европейската екологична мрежа "НАТУРА 2000" и опасността страната ни да понесе санкции от Европейската комисия.

За милиони евро санкции, ако не спазваме НАТУРА 2000, обясни Нено Димов

За милиони евро санкции, ако не спазваме НАТУРА 2000, обясни Нено Димов

По повод протестите на граждани от Шабла, Каварна и Балчик

"Процедурата по зониране в НАТУРА предполага, че онова, което е започнало като стопанска дейност, преди включването на дадено местообиталище, може да продължи. Разбира се, при спазването на условията и законодателството по опазване на околната среда. Около Калиакра има три вятърни парка. Инвестиционният процес там е напреднал към датата на включването на тези землища в НАТУРА. (...) От изграждането на парковете до сега няма данни, че т.нар. "перки" са попречили с нещо на околната среда. Няма умрели птици." - коментира пред news.bg експертът Красен Станчев.

Красен Станчев: Казусът с Калиакра е второ "Белене" за икономиката

Красен Станчев: Казусът с Калиакра е второ "Белене" за икономиката

Политическите последици са, че никой не вярва на никой, който е участвал в създаването на казуса или трябва да участва в неговото решаване

"Освен това самите инвеститори, доколкото си спомням - от Mitsubishi, предлагат инсталиране на радар за ранно предупреждение, а AES Geo Energy го финансират, като наблюдението да се извършва от екологични организации с доказано реноме, например Кралското Дружество за защита на птиците от Великобритания на движението на птиците. Самите наблюдатели трябва да са от българското такова дружество. И, доколкото разбирам, това са експертите, участвали в определянето на местностите по "Натура". Но, които и да са, досега те не са намерили нито един случай на вредно влияние върху птиците. Това ще рече, че не се нарушават изискванията двете европейски директиви по "Натура", нито преди, нито след членството на България в ЕС." - посочи той.