Официалният старт на националната кампания "За чиста околна среда" беше даден от Министерство на околната среда и водите.

В кампанията общини, кметства, училища и детски градини могат да участват с проекти за озеленяване, изграждане на детски площадки, зони за отдих и други.

Кампанията е с бюджет 3,5 млн. лв. и се финансира от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС).

Тази година срокът за подаване на предложения от училища и детски градини в ПУДООС е 17 февруари, а за общини и кметства е 2 март. Класираните проекти ще бъдат обявени на 14 април.

2,3 млн. лв. са предвидени за общините и кметствата, като максималният размер на финансирането е 10 хил. лв. на проект. 1,2 млн. лв. е бюджетът, заделен за училищата, детските градини и Центрове за подкрепа на личностното развитие/Обединени детски комплекси. Таванът на проектите им е 5000 лв.

Най-високо ще бъдат оценявани предложенията, които се осъществяват с участие на децата, както и на техните родители. При общинските проекти висока оценка ще получат тези, които са свързани с почистване на замърсени площи и облагородяването им, създаване на зони за отдих, ремонт на стари площадки и други.

И тук е важно участието на гражданите, чрез полагане на доброволен труд, защото това е гаранция, че по-късно хората ще се грижат за създаденото.

Кампанията "За чиста околна среда" стартира през 2003 г., припомнят от министерството. През миналата година по нея са постъпили 2655 предложения. От тях 1217 на общини и кметства, 800 на училища и ОДК и 638 на детски градини. Финансирани бяха общо 476 проекта, чрез които бяха изградени десетки спортни площадки, паркове на открито, билкови градини и други.

Приходите на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда ( ПУДООС ) идват основно от екологични такси, глоби и др., както и от управлението на инсинератора в Александровска болница, а средствата се харчат основно за изграждане на ВиК съоръжения, депа и биоразнообразие.