24 часа автобус с 35 деца от България е блокиран на ГКПП "Промахон", съобщи БНР. Те са били на екскурзия в Гърция, а от вторник следобед чакат на границата, спрени от гръцките граничари. Българските превозвачи са преговаряли да пуснат децата, но усилията им са били безуспешни.

Очакваме € 10 млн. загуби от гръцката блокада по границата
Обновена

Очакваме € 10 млн. загуби от гръцката блокада по границата

Гръцката страна имала готовност да отвори границите за 48 часа

Ситуацията от българската страна на "Кулата" остава непроменена. Протестиращите шофьори няма да вдигнат контраблокадата с жива верига, докато границата не бъде отворена безусловно.  

Според протестиращите наши превозвачи, възможностите за преговори между институциите в двете държави са изчерпани. По тяхна информация, не гръцките фермери диктуват положението на границата. 

От вторник няма официална информация от гръцка страна. Съседите ни по неофициален път са предложили да се отвори коридор за преминаване на камиони в продължение на два дни, след което ежедневно да се отварят прозорци за по 3 часа. Това категорично е отхвърлено от нашите протестиращи, които искат безусловно отваряне на международния път.

От сдружението на превозвачите разпространяват флайъри с надпис: "Остани в България за Великден, да отговорим на блокадата с родолюбие и достойнство!"

"Ще седим до последно. Министър Московски пристига след малко и той ще ви каже същото - че сме тук докато нещата се оправят на 100%. Въпросът е, че или сме в Европа, или сме някъде при маймуните, там в Африка - оказа се, че сме май там", заяви изпълнителният директор на Националното сдружение на българските превозвачи Красимир Лалов.

Сред протестиращите на Кулата има и доста превозвачи гръцки граждани, които не приемат крайните действия на фермерите.

"Тези неща трябва да се решат един път и за винаги от тези, които управляват и двете държави. Блокадата от фермери почнаха с много правилно изискване от тях, обаче след дни стана отрицателно за всичките. Ние като шофьори плащаме сметката", казват те.

Минути преди да пристигне транспортният министър Ивайло Московски на ГКПП Кулата, пиян мъж е препречил на холандски ТИР да премине блокадата. Българските фермери увериха, че камионът е превозвал живи пилета, а такива товари се пропускат. По-рано бил пропуснат и камион с барут, ескортиран от полицаи, пише "Стандарт".

Очакваме € 10 млн. загуби от гръцката блокада по границата
Обновена

Очакваме € 10 млн. загуби от гръцката блокада по границата

Гръцката страна имала готовност да отвори границите за 48 часа

На граничния пункт "Капитан Петко войвода" също продължава блокадата. На българска територия няма напрежение, но на гръцкия пункт Орменион има колона от близо 60 ТИР-а, които са заклещени между двата протеста. През пункта "Ивайловград" трафикът е нормален. Граничният пункт Златоград-Ксанти е отворен.