Към момента гръцката страна е заявила, че има готовност границите да бъдат отворени за по-голям период от време - 48 часа. Това обяви пред журналисти след редовното правителствено заседание транспортният министър Ивайло Московски.

Вчера вицепремиерът Меглена Кунева е докладвала като извънредна точка на Съвета по европейски въпроси ситуацията на гръцките граници. Отново са били обсъдени мерки, които Европейската комисия (ЕК) би могла да наложи.

Нашите превозвачи искат гаранция, че ежедневно ще се спазва това, което бе договорено предишния път и няма пак да затварят изцяло, както направиха последните два дни", коментира министърът на транспорта.

"Кулата” блокирана вече близо 40 часа
на живо

"Кулата” блокирана вече близо 40 часа

През „Илинден” преминават леки автомобили, микробуси и автобуси

По-късно днес Московски ще отпътува отново за границата. В момента договаря среща на място с областния управител на Серес, за да преценят какво е възможно да се направи.

По думите му тази длъжност е избираема и някои от тези фермери, които блокират границата, са част от електората, който участва в избора на сереския областен. Затова министър Московски смята, че вероятно има възможност да им се влияе.

Той обяви, че застава плътно зад българските шофьори и подкрепя всички техни действия.

„Нямаме точно справка за загубите до момента", посочи Московски. 10 млн. евро са били щетите, изчислени от последните протести през 2010 година. Предполага се, че в този порядък ще са и сега. След като бъдат изчислени загубите, ще се прецени и какви могат да са претенциите ни.

Над 5 пъти по-ниски такси за сертификати за форсмажор заради блокадата

Над 5 пъти по-ниски такси за сертификати за форсмажор заради блокадата

БТПП е намалила таксите заради финансовите загуби на превозвачите

Московски се надява ЕК да глоби гръцката страна. „Ще направим всички постъпления, към ЕК за нотифициране на наказателна процедура и ще настояваме това да се случи", коментира той.

По отношение на Гърция той заяви, че проблемът е, че там няма държава. „Няма с кого да комуникираме, да преговаряме", посочи транспортният министър, допълвайки, че от страна на държавните им органи има тотален отказ да се намесят в процеса.

„Надяваме се от Брюксел да се получи някаква по-сериозна позиция", заключи Московски.

Обстановката по пунктовете към 15 часа:
Към 15 часа пунктовете „Кулата” и „Капитан Петко войвода” остават блокирани. Там през целия днешен ден е в сила българската контра блокада.
Между 15 и 17 часа, по неофициална информация, получена от гръцки служители, през „Илинден” ще бъдат пропускани леки автомобили и автобуси. След 17 часа до 22 часа през пункта движението отново ще бъде преустановено. Останалите пунктове на българо-гръцката граница засега работят нормално.

Към 20 часа:
През трите ГКПП с Гърция - Кулата, Илинден и Капитан Петко войвода не се пропускат пътни превозни средства. Останалите три гранични пункта на гръцката граница - при Златоград, Ивайловград и Маказа работят без  ограничения, съобщава МВР.