Българската търговско-промишлена палата (БТПП) значително е намалила таксите за издаване на сертификати за форсмажор заради блокадата на границата. Това съобщават от палатата.

Със сертификатите българските фирми се освобождават от отговорност за забавяне на изпълнението на сключени договори с партньори от България или от чужбина.

Очакваме € 10 млн. загуби от гръцката блокада по границата
Обновена

Очакваме € 10 млн. загуби от гръцката блокада по границата

Гръцката страна имала готовност да отвори границите за 48 часа

От БТПП отбелязват, че при тях постъпват искания за такива сертификати във връзка с блокирането на българо-гръцката граница и недопускането на товарни автомобили.

Отчита се, че затрудненията и финансовите загуби много често са за малки фирми с един, два или 3 камиона. Именно заради това Изпълнителният съвет на палатата е определил над 5 пъти по-ниски такси за издаване на сертификати за формсмажор.

84 лева е таксата за сертификат на български език, а 96 лева на чужд език. В тези суми е включено ДДС за всички фирми, без разлика дали са членове или не на палатата.

От БТПП поясняват още, че издават сертификатите при улеснена процедура, като това ставало благодарение на отличното съдействие на МВР. Палатата сама осигурява необходимите документи, с които се доказвало блокирането на граничните пунктове, което съвпадало с времето, в което е трябвало да бъдат изпълнени договорите.