Близо 35 хиляди обаждания на Националната телефонна линия за деца 116 111 са регистрирани през 2021 г., съобщиха от Държавната агенция за закрила на детето. Запазва се тенденцията повече момчета да искат съдействие на телефона.

Гласуваха нова програма за насилие срещу децата и вероятни времеви ограничения в интернет

Гласуваха нова програма за насилие срещу децата и вероятни времеви ограничения в интернет

Предлагат включване на "насилие с цел показване" в НК

Децата търсят информация за взаимоотношенията с други деца, създаването на приятелства и потребността от общуване. Често ги притесняват проблеми с учебни предмети и ниски оценки. Някои от тях обясняват, че вкъщи успяват да се справят с поставените от учителите задачи, но когато ги изпитват, не могат да покажат знанията си, а родителите и учителите не им се вярват, че са се подготвили, което допълнително ги стресира. В друг случай дете се страхува да сподели с близките си, че не е успяло да завърши учебната година и ще се наложи да повтори същия клас. Ученик е потърсил консултация какакво да направи по отношение на случай с две деца от класа му, които тормозят постоянно всички останали.

По време на социалната изолация децата се обаждат често, за да получат внимание и да разберат за какво е този телефон. Когато консултантите обяснят за какво се използва линията, в повечето случаи децата се извиняват, че я задържат с измислени истории.

СОС създава правна клиника за домашно насилие

СОС създава правна клиника за домашно насилие

Бюджетът е 62 000 лева, а услугите се очаква да заработят в началото на лятото

За изминалата година са подадени 737 сигнала за насилие над деца. Най-много от тях - 319 са за физическо и психическо насилие. Проведени са 5 375 консултации с деца за оказване на психологическа подкрепа, а с възрастни - 2 995.

Запазва се тенденцията голям брой родители да подават сигнал, че детето им е в риск, най-вече при заведени дела за определяне на родителски права или при развод. В случаите, когато родителите са в конфликт, често съобщават без убедителни доказателства за неадекватна грижа към детето, полагана от единия родител.

Бивша възпитателка алармира за насилие над деца в общински център в София

Бивша възпитателка алармира за насилие над деца в общински център в София

Отдел "Закрила на детето" към Столична община не е открил доказателства за насилие

Обажданията от майки през 2021 г. са 489, като при 115 от тях е подаден сигнал за дете в риск. Обажданията от бащи и през 2021 г. са повече, отколкото от майки - 654, като 125 от тях също са сигнали за дете в риск. Основна причина да търсият подкрепа чрез Националната телефонна линия за деца е системно възпрепятстване на контактите им с децата им.

През ноември 2021 г. се наблюдава ръст на обаждания от жени, които търсят помощ и подкрепа заради домашно насилие. Това се случва непосредствено след оповестения в медиите случай с убийство на жена - жертва на домашно насилие.

Убива я, но много съжалява

Убива я, но много съжалява

Ако погледнем последствията - разлика между животното от Цар Калоян и тихия IT специалист няма. Имаме една убита и една полуубита жена, чийто живот е свършил