Българският 41-и контингент, който ще участва в мисията на НАТО "Решителна подкрепа" в Афганистан, днес получи сертификация за участие, съобщиха от Министерството на отбраната.

Задачите, които ротата в Афганистан ще изпълнява, са свързани с контрол на трафика на автомобили и хора, охрана и патрулиране на определената зона за отговорност и др. 

 Захариева се срещна със специалния представител на САЩ за Афганистан

Захариева се срещна със специалния представител на САЩ за Афганистан

Тя настоя за активна роля на жените...

Степента на подготовката, уменията и способностите на командния и личния състав за изпълнение на задачите по време на предстоящата мисия бяха оценени от комисия от Съвместното командване на силите с председател полковник Юлиян Петров - началник на отдел "Съвместна подготовка". След процедурата националният елемент, ротата за охрана и щабните офицери от състава на 41-ия ни контингент получиха оценка "Боеготов".

Първи случаи на COVID-19 в контингента ни в Афганистан

Първи случаи на COVID-19 в контингента ни в Афганистан

Каракачанов иска врид шефа на военното ни разузнаване да стане титуляр

Проверката на готовността на военнослужещите за участие в предстоящата мисия започна с брифинг на националния командир на контингента полковник Тодор Тодоров, след което продължи със строеви преглед на личния състав и провеждане на специализирани тестове. Способностите на военнослужещите за изпълнение на задачи, характерни за предстоящата мисия, бяха оценени по време на двудневното тактико-специално учение на тема "Действие на рота при изпълнение на задачи по охрана и отбрана на летище в рамките на съюзна операция по стабилизиране и възстановяване на сигурността". То се проведе в района на Учебен център "Победа".

Непосредствената подготовка на контингента започна през април и се проведе във войскови район "Кабиле" и Учебен център "Победа".

Командир на ротата за охрана е майор Иван Иванов. В нейния състав са включени военнослужещи от 42-и механизиран батальон и 20-и самоходен артилерийски дивизион от състава на Втора механизирана бригада на Сухопътните войски.

За Афганистан замина 40-тият ни контингент

За Афганистан замина 40-тият ни контингент

След 14-дневна карантина