45% от пълнолетните българи са готови да се включат в идните протести. Това показват данни от експресно проучване на "Галъп", цитирано от БНР.

То, приключило още на 26-и февруари, обхваща 801 души от цялата страна. Проучването е проведено по телефона и според статистиката на „Галъп" протестите получават подкрепа на всеки трети от четирима запитани.

Въпреки че според социолози разочарованието от целия политически елит все още е много силно, се наблюдава известен спад в екстремистките нагласи от началото на протестите.

Припомняме, мощна вълна от недоволство заля страната през последните седмици. Заради ескалиралата агресия от страна на народа срещу монополите дори изборът на нов патриарх в един момент остана на заден план.

Дори се стигна до там, че общественото недоволство срещу високите цени на тока отключи и студентски протести. Учещи в Софийския университет „Св. Климент Охридски" и Университета за национално и световно стопанство се обявиха против високите студентски такси.

В резултат на техния протест от СУ извоюваха победа, като официално бе съобщено, че увеличение на таксите с 8% няма да има. От ректорския съвет на УНСС обаче все още няма отговор. Припомняме, увеличението там се очаква да е от 33,3%.

В неделя също се очаква огромен протест, който ще се състои от 4 основни лъча, които в един момент ще „се влеят" един в друг пред Парламента. Част от протестиращите ще бъдат ВМРО и Атака. Вторите същия ден имат събор в НДК, след края на който протестното им шествие ще тръгне от Двореца на културата.

В неделя ще се протестира освен срещу високите сметки за ток и срещу политическата система като цяло. Датата, незнайно дали избрана на случаен принцип, съвпада с националния празник 3 март, в чест на който също ще се шества.