Кабинетът в оставка обави утрешния 6 март за ден на национален траур.

Поводът е смъртта на самозапалилия се във Варна на 20 февруари Пламен Горанов.

Припомняме, протестът на младия мъж бе срещу варненския кмет, подкрепян от ГЕРБ и общинския съвет, доминиран от членове на управляващата партия.

Вчера бе показан и плакатът, който Горанов е носил в момента на самозапалването. „Оставка на Киро (Йорданов, кмет на Варна, б.р.) и целия общински съвет до 17 часа на 20 февруари", пише на плаката.

В деня на национален траур всички Национални флагове се спускат наполовина, като се препоръчва да бъдат отменени предвидени за деня масови тържества, концерти и т.н.

36-годишният Пламен беше 13 дни в медикаментозна кома, след като се поля с бензин в ранните часове на 20 февруари пред сградата на Община Варна. Постъпката му беше в знак на протест срещу управлението на града от кмета Кирил Йорданов. Горанов е държал плакат срещу градоначалника.
Прокуратурата води разследване за "склоняване към самоубийство".

По възрожденски, варненци и приятелите на Пламен решиха да накажат Кирил Йорданов и управляващите морската столица. Те призовават съгражданите си да направят "Грамада" от камъни пред кметството в памет на Пламен по образец на Вазовата поема, съобщи БГНЕС.

Идеята възникнала, след като станало ясно, че самозапалилият се на 20 февруари Пламен Горанов е починал и негови приятели започнаха да оставят цветя пред сградата на местната власт. По-късно обаче се оказа, че общински служители са започнали да ги махат и това разгневи хората, решили да почетат саможертвата на варненеца.

Новата инициатива се разпространява чрез социалните мрежи от приятелите на Пламен. Те са обединени в инициативна група "ВъзПЛАМЕНяване" и предлагат всеки да занесе до сградата на кметството камък, който да положи на лобното място на Пламен.