През 2018 г. е отчетен 60 % спад на добива на мед у нас. Това съобщи председателят на Федерацията на българските пчелари Николай Куменов за БНР.

Според него причината за сериозния спад са продължителните валежи през годината.

Куменов посочи, че за разлика от минали години, когато България е изнасяла между 12 и 15 хиляди тона мед, през 2018 г. се очакват едва 7-8 хиляди тона. Друг от сериозните проблеми, който изтъкна, е драстичното увеличение на смъртността на пчелите. Той е на мнение, че това се дължи на употребата на пестициди, забранени в Европейския съюз.

Въпреки неблагоприятната година обаче пчеларите не са получили подпомагане от държавата по схемата "де минимис", допълни Куменов и посочи, че обяснението на министъра на земеделието е, че БАБХ е регистрирала много малка смъртност.

Пчеларите получават около 2,4 млн. лв. държавна помощ „де минимис“

Пчеларите получават около 2,4 млн. лв. държавна помощ „де минимис“

Предстоят проверки на пчелините, обявиха от МЗХГ

Разминаването в данните идва от това, че част от пчеларите не регистрират всяка една смъртност на пчелно семейство заради бюрокращината, категоричен е Куменов.

Той съобщи, че в протестна декларация пчеларите са поискали заплащане на такса "Опрашване" за всяко регистрирано пчелно семейство. В сектора искат да получават по 60 евро годишно. Куменов смята, че предложението има шанс на европейско ниво.

Пчеларите настояват и за криминализиране на нерегламентираното третиране на земеделските култури, както и за следене на нелегалния внос на забранени пестициди в България, уточни председателят на федерацията.

Протестиращи пчелари се обявиха против пестицидите

Протестиращи пчелари се обявиха против пестицидите

Поискаха да бъдат забранени

Пчеларят не подозира, че някой някъде е третирал с такова нещо - взима си меда, тръгва да го продава и в един момент се оказва, че в меда има такива пестициди. Тогава този мед той няма какво да го прави, обясни Куменов и посочи, че на 10 декември ще се проведе национален пчеларски протест, с който ще завърши една много тежка година за пчеларите в България.