Мирно протече 64-ият антиправителствен протест в София, обявен като продължение на акцията "Велико народно въстание", която се проведе за първи път на 2 септември.

Орлов мост и другите кръстовища по протежение на бул. "Цар Освободител" - с улица "Г. С. Раковски" и при Софийския университет, бяха блокирани за кратко в края на протеста от хора, които започнаха да се изтеглят от площад "Независимост" към 23:00 часа.

Полицията остави демонстрантите безпрепятствено да се придвижат в посока Орлов мост.

Към полунощ всички кръстовища в столицата вече бяха свободни.

На площад "Независимост" останаха малък брой протестиращи, които също се разотидоха малко преди полунощ.

По-рано тази вечер демонстрантите в т.нар. "триъгълник на властта" отново поискаха оставките на правителството и на главния прокурор.

Огнян Минчев: Правителство на Радев означава евразийска алтернатива за България

Огнян Минчев: Правителство на Радев означава евразийска алтернатива за България

Остри критики и към Борисов...

Движението на автомобили в района на Министерския съвет и президентството беше блокирано - както по бул. "Цар Освободител", така и по бул. "Дондуков". Жълтите павета от бул. "Мария Луиза" до Художествената галерия се изпълниха с хора, които развяваха български знамена и викаха "Оставка".

Протестиращите държаха голямо българско знаме пред сградата на бившия партиен дом, в която сега заседава Народното събрание.

Част от участниците в протеста проведоха своеобразна акция с призив за ненасилие, като направиха кордон срещу кордона на полицията, носейки като щитове огледала, на които беше изписано "Аз съм ти".

Велислав Минеков от Отровното трио каза, че недоволството ще остане на площад "Независимост", за да може гражданското общество да празнува с музика и патриотични песни.

Друг член на триото - Арман Бабикян, представи своя прочит на дебатите в Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент.

"Комисар Вера Йоурова се изказала изключително "любезно" по отношение на властта в България", посочи той. А отсъствието на Борисов при изслушването Бабикян определи като криене от европейските институции. В действителност от информацията, огласена от комисията, стана ясно, че не са отправяни покани към представители на българските власти.

От Отровното трио предупредиха за очаквани провокации, като призоваха участниците да не се поддават. Припомняме, на 1 септемри триото обеща че това е "последният мирен протест", като се закани с ескалация. Преди това Велислав Минеков призова хората да бъдат "зверове, а не овце".

Тази вечер остава засилено полицейското присъствие в районна на площад "Независимост".

Запалянковци на няколко футболни клуба са се появили преди около час на протеста - става дума за млади момчета на видима възраст между 17 и 25 години, които се придвижват на големи групи. По информация на БНР, футболните агитки са на два от столичните грандове и на футболен клуб от Перник. Не е станала ясна целта на присъствието им на площада.

Организаторите на протеста се оплакаха, че полицията възпрепятствала протестиращи, които пътуват от страната, да стигнат до София: "Мафията продължава да се опитва да мачка протестиращите. Три автобуса с хора - над 150 човека, са спрени между Мездра и Враца, под претекст "проверка разпоредена отгоре".

Над 100 пловдивчани се включиха в традиционния за четвъртък протестен митинг на площад "Съединение" с искания за оставка на кабинета и главния прокурор Иван Гешев. По-малкия брой присъстващи тази вечер организаторите на протеста обясниха с факта, че много хора са на демонстрацията в столицата.