Да, случи се непоправимото. Да, избрахте си го, а ще има да патим всички жители на планетата. След победата на Доналд Тръмп половината ви страна е в тежък смут, а водещите вестници излязоха със заглавия "Американска трагедия". Това пише сайтът Пловдив тайм.

Скъпи американски приятели,

мнозина от вас са убедени, че приближава свършекът на света и се чудите накъде да хванете. Панически ровите в интернет за убежище, докато стягате куфарите. Споко, светът е голям и спасението ви дебне в Пловдив. Ето ви няколко причини да намерите във втория по големина град на България своя жадуван пристан.

  1. Хвърляте се в обятията на древността

Един от начините да избягате от съвременната лудост и обсебения от тръмпизма свят е да се обърнете към вечните неща. Ще имате особената привилегия да живеете в най-стария населен град в Европа. Първите му обитатели са запалили огнищата върху тепетата 4500 години пр. н.е. Оттогава Пловдив никога не е бил изоставян.

И наистина имаме предвид древна и славна история - възпят е от още от най-първите елински поети. Планината на юг от града - величествените Родопи, още пазят скъп спомен от песните на Орфей, а в река Марица тогавашните феминистки - вакханките, хвърлили неговото тяло, след като го разкъсали.

Ще си пиете кафето на Джамбаз тепе, където преди 23 столетия се е извисявал дворецът на Филип Македонски, и където, вероятно, като дете Александър Велики си е играл на топчета и фунийки. Музика ще слушате на Античния театър и Римския стадион - уникални сцени, построени през II век от н.е. и запазени в автентичния си вид. Някои от къщите в Стария град са били огласявани от глъчка далеч преди основаването на САЩ през 1776 г.

Пловдив също така е изиграл водеща роля в българското национално-освободително движение през XIX век, с която по-подробно ще се запознаете, като дойдете на място.

  1. Ще поживеете сред културни и добри хора

Може и да сте чули, че Пловдив ще бъде Европейска столица на културата през 2019 г. Едва ли сте наясно, че вторият по големина град на България никога не е преставал да бъде могъщ културен център. Той е непресъхващ извор на творци и таланти във всички изкуства. Почти всеки пловдивчанин умее да рисува, или да свири, или да пише, или е умел разказвач, или има някаква друга дарба, или сам по себе си е изключително интересна личност.

Ако не умее никое от тези неща, значи не е от Пловдив и трябва да се замислите какво изобщо правите до такъв човек. Като цяло пловдивчани са дзен-личности, извисени над материалното и отдадени на духовното развитие. Крайно време е да напуснете своето родно място, напълнило се с тръмпаци, и да поживеете сред културни хора.

За разлика от щатите, тук нямаме масови убийци, но те едва ли ще ви липсват. Също така и полицаите не гърмят и не пребиват хората без повод и причина. Напротив, с редовия пловдивски служител на МВР можете да пиете кафе и да обсъдите вечните философски проблеми.

Женската красота поначало е хлъзгава тема за описание, но в Пловдив трябва да ви предупредим, че ще срещнете хубавици, пред които актрисите от холивудските филми изглеждат незабележими

  1. Идеален град за правене на бизнес

През Пловдив е минавал голям търговски път от древността, затова и в гените на неговите жители е кодиран усетът за предприемачество. Градът е бил важен икономически център още при Римската, Византийската и Османската империи.

След известен упадък през последните години градът под тепетата преживява бурен икономически разцвет и, за да не бъдем обвинени в пристрастност, ще приведем откъс от съвсем прясна статия на "Файненшъл Таймс". Експертите оценяват вложените от 2011 г. насам инвестиции на чужди и местни компании на 4 млрд. евро.

"Икономическият и културен подем на града показва каква динамика има в развитието на бизнеса, когато има доверие сред инвеститорите. Всичко това помага за заличаване на имиджа на България, като част от "Дивия изток", след влизането й в Европейския съюз и насърчава инвеститорите да разгърнат своя потенциал в различни региони в страната.

Резултатите са ниво на безработицата в Пловдив от 4.9%, осезаемо по-ниско от националното 8.1%, както и развитието на сектори като логистика, производство на автомобилни части и софтуер, които се предлагат на световния пазар. Подемът на Пловдив е още по-впечатляващ при сравнение с тежкото положение на Гърция, южната съседка, която се бори с рецесията в своята икономика", отбелязва финансовият ежедневник. Мащабната "Тракия икономическа зона" (ТИЗ) край Пловдив привлече редица световни компании, които местят производствата си тук.

  1. Мечтаната градска среда

Климатът е изключително благ - лятото ще изтърпите малко повече жега, но затова пък зимата почти няма да я усетите. Иначе ще получите четирите годишни сезона в пълната им прелест. Плюс бонус - петзвездни гледки от тепетата. Пловдив не е малък град - наброява 342 хиляди жители. Изобщо не е истеричен и задъхан като големите мегаполиси. Спокойствието и блаженството тук се разтварят в динамиката на деня. Ще крачите сред архитектурни шедьоври. Освен запазените от древността римски и византийски забележителности, изумително красиви са възрожденските къщи в Стария град от периода XVII-XIX век. Необароковият център на Пловдив придава романтично настроение и на най-обикновената разходка.

Градът е добре устроен за живот. Уличният трафик напоследък се засилва, но все още задръстванията не са често срещано явление, с изключение на периодите, когато се ремонтират ключови булеварди и кръстовища.

Велосипедистите и ролеристите тук са благословени от съдбата - 80% от града са обхванати от велоалеи. Удобни места за каране има и край Гребния канал, и в големите градски паркове. За пешеходците Пловдив също е специално място - претендира да има една от най-големите зони без автомобили в центъра. Изкачването на тепетата и наблюдаването на града от високо е също любимо удоволствие на пловдивчани.

Ако риболовът е вашата страст, преди и след работа можете да хвърляте въдицата в Марица. Ако имате повече време, край града е пълно с живописни реки, езера и язовири, където да утолите риболовската си страст. Ако сте влечени от гребните спортове, ще имате възможността да порите водата с кануто или каяка из Гребния канал. Ако случайно обичате планината, нямате повод за скръб, независимо, че ще живеете в равнина. На половин час път на юг са чудно красивите Родопи, на половин час на север е внушителният Балкан. Малко на запад са разположени други две планински перли - Рила и Пирин.

Море в града под тепетата няма, но след два часа с автомобил в източна посока ще стигнете до българското Черноморие. Ако тръгнете на юг, за същото време ще стигнете до морските курорти на Гърция.

  1. Качете се на сцената

Ако си падате по изкуствата и/или бохемския живот, тук ще плувате в свои води. Почти всеки ден в годината е зает от някакъв фестивал. Провеждат се хиляди концерти, изложби, театрални и оперни постановки. Творческият дух на пловдивчани е неукротим - спектакли се изнасят всеки час на улицата, по площади и паркове. Градът е известен и с артистичните си музеи, галерии, кафенета, барове и ресторанти, най-гъсто концентрирани в бохемския квартал Капана и в Стария град.

Няма да усетите недостиг и на американска култура - в Пловдив свирят едни от най-добрите джаз- и рок-музиканти. Оттук е тръгнал например световноизвестният пианист Милчо Левиев - който дълго време свиреше с оркестъра на Дон Елис в САЩ. Доколкото чуваме, племенник на Франк Синатра живее тук и свири из пловдивските сцени.

  1. Отдайте се на балканския колорит

В умален мащаб Пловдив е събрал в сърцето си целият колорит и многообразие на Балканите. Етноси и религии живеят заедно от дълги векове. С малки изключения през бурните исторически периоди, съжителстват мирно и задружно. Ще се разминавате на улицата с българи, турци, арменци, гърци, евреи и роми. Ще се докоснете до техните бит и душевност, обичаи, музика и храна.

Многообразието се усеща и в храмовете - има красиви църкви на всички християнски течения, като първенстваща сред тях е Българската православна църква. Мюсюлманите имат старинни джамии и едно оригинално теке на въртящите се дервиши, преустроено в ресторант. Евреите се молят в своята синагога. Ако кръгозорът на трите монотеистични религии ви е тесен, из Пловдив шетат десетки духовни учители и самозвани пророци, които разполагат с подходящи за всеки вкус рецепти за спасението на света.

  1. Хапнете си царски

В случай, че настъпи краят на света, съветваме ви да не го посрещате на гладно. В Пловдив това няма да бъде допуснато. Очарователната смесица от култури е намерила прекрасен израз в националните кухни, които тук са на всяка крачка. Българските, турските, гръцките и арменските ресторанти и сладкарници с вкусните си манджи и лакомства са способни да отклонят от пътя му дори доволно ситият човек.

С малко търсене се намират храни с превъзходно качество. Агънцата и теленцата за вашето барбекю са пасли сочна тревица в Родопите. Доматите и чушките са израснали в китните градини на Тракия, край тях са и райските градини с ябълки и други плодове. Ако сте яли досега само американска храна, то тепърва ще трябва да ви се обяснява значението на думата "вкусно". Ако пък толкова сте приритали по родната кухня, налице са "Макдоналдс" и други американски вериги за хранене. За веганите също имахме добра новина, но вече забравихме каква беше.

Пловдивският край открай време се слави и с безкрайните си лозя от първокачествени сортове грозде. Край тях са накацали десетките изби, произвеждащи ароматни местни вина. Един ден ще пийнете страхотно винце почти за без пари в някой почтен ресторант в Стария Пловдив, ще си припомните древната поговорка "Ïn vino veritas" и ще признаете, че тази статия е най-мъдрият съвет, който някога сте получавали.

Скъпи американски приятели, време е за Пловдив.

It`s Plovdiv Time. Make Plovdiv great again!