Близо три четвърти от българите смятат да си останат вкъщи за Нова година, показва национално представително проучване на НЦИОМ от декември.

Привърженици на домашния уют са предимно жените, хората на възраст над 50 години, живеещите в селата и тези със стандарт на живот под средния.

7% ще се веселят в клуб, ресторант, ще посетят зимен курорт или ще пътуват зад граница. Така ще прекарат празника най-младите (под 30 години) и хората със стабилни доходи, съобщи БНР.

56% от анкетираните заявяват, че могат да отделят между 20 и 100 лева от личните си средства за празниците. 17 на сто биха похарчили между 100 и 200 лева на човек от домакинството за богата празнична вечеря.

23% нямат възможност да отделят никакви средства за празниците или ще разполагат с бюджет до 20 лева. Това са предимно най-възрастните, живеещите на село и бедните, които в голямата си част ще разчитат основно на домашно произведени и приготвени храни и напитки.

Подаръците са най-желаната част от празника. Над половината от интервюираните - 53% тази година ще отделят между 20 и 100 лева, за да зарадват близките си.

9 процента планират да изхарчат между 100 и 200 лева, а 3.8 на сто - над 200 лева за подаръци. 18 процента ще си позволят символични подаръци на стойност до 20 лева.

16.8 процента от хората твърдят, че нямат възможност на отделят средства за подаръци. Сред тях преобладават най-възрастните и живеещите на село, коментират от НЦИОМ.

Почти половината българи признават, че не възнамеряват да дадат пари за благотворителност по време на коледните и новогодишни празници - 47.9 на сто.

Според данните на НЦИОМ през декември 2006 г. делът им е бил 44.9%. 29 на сто твърдят, че смятат да отделят средства за благотворителни кампании.

Сред тях преобладават заможните българи. В края на 2006 г. готовност да дарят пари за благотворителност са декларирали 37.2 на сто от българите.