8-години затвор чакат варненския бизнесмен, присвоил зърно за над 2 млн лева. Това съобщи Окръжната прокуратура във Варна.

News.bg припомня, че осъденият Тинко Д - собственик на "Тинком Инвест" ЕООД - Варна, присвоил зърното на седем земеделски производители, кооперации и юридически лица. Сред потърпевшите е и Професионалната гимназия по селско стопанство в Провадия, която била принудена да намали разходите за храна и карти за пътуване на учениците си, а учебният процес бил затруднен.

Разследването установило, че Тинко Д. сключил договори със седемте ощетени производители на зърно да съхранява продукцията им в зърнобазата на фирмата си в Провадия. Бизнесменът поел задължението да съхранява зърното на вложителите и да им го върне, когато го поискат. От своя страна вложителите плащали за съхранението на продукцията.

Вместо да изпълни поетите задължения обаче, Тинко Д. без знанието и съгласието на вложителите се разпоредил с произведеното от тях зърно. Той продал съхраняваната земеделска продукция от името на собствените си фирми "Тинком инвест" ЕООД и "Агро тинком" ЕООД.

До 20 години затвор за бизнесмен, присвоил над 6.5 тона зърно

До 20 години затвор за бизнесмен, присвоил над 6.5 тона зърно

Продал чуждата продукция, за да плати задълженията си по друго дело

По време на това деяние Тинко Д. е бил подсъдим по дело за данъчно престъпление в особено големи размери, по което е бил признат за виновен и му е била взета парична гаранция от 20 000 лева.

Според Окръжната прокуратура във Варна с получените суми от продажбите на присвоеното зърно той заплащал данъчните задължения по наказателното дело срещу него.

С продадената чужда продукция той погасявал задълженията на собствените си фирми към НАП, НОИ, лизингови компании, разходи за транспорт и вноски по кредити.

Присъдата подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Варна.