Съдят бизнесмен, присвоил над 6.5 тона зърно, съобщиха от Окръжната прокуратура във Варна.

Срещу подсъдимия Тинко Д. е повдигнато обвинение за длъжностно присвояване на 5 190 800 кг пшеница, 1 433 900 кг слънчоглед и 32 400 кг ечемик. Те му били поверени да ги пази като собственик на зърнобаза в Провадия.

Стойността на присвоените количества зърно възлиза на 2, 498 млн. лева. Длъжностното присвояване е в особено големи размери и представлява особено тежък случай. То е извършено като продължавано деяние в периода между 4 юли и 3 октомври 2014 г. в Провадия и Варна.

Подсъдимият - собственик на "Тинком Инвест" ЕООД - Варна, присвоил зърното на седем земеделски производители, кооперации и юридически лица. Сред потърпевшите е и Професионалната гимназия по селско стопанство в Провадия, която била принудена да намали разходите за храна и карти за пътуване на учениците си, а учебният процес бил затруднен.

Разследването установило, че Тинко Д. сключил договори със седемте ощетени производители на зърно да съхранява продукцията им в зърнобазата на фирмата си в Провадия. Бизнесменът поел задължението да съхранява зърното на вложителите и да им го върне, когато го поискат. От своя страна вложителите плащали за съхранението на продукцията.

Вместо да изпълни поетите задължения обаче, Тинко Д. без знанието и съгласието на вложителите се разпоредил с произведеното от тях зърно. Той продал съхраняваната земеделска продукция от името на собствените си фирми "Тинком инвест" ЕООД и "Агро тинком" ЕООД.

По време на това деяние Тинко Д. е бил подсъдим по дело за данъчно престъпление в особено големи размери, по което е бил признат за виновен и му е била взета парична гаранция от 20 000 лева.

Според Окръжната прокуратура във Варна с получените суми от продажбите на присвоеното зърно той заплащал данъчните задължения по наказателното дело срещу него.

С продадената чужда продукция той погасявал задълженията на собствените си фирми към НАП, НОИ, лизингови компании, разходи за транспорт и вноски по кредити.

Според прокуратурата това сочи за изключително висока степен на обществена опасност на деянието и на извършителя.

За престъплението законът предвижда наказание лишаване от свобода от 10 до 20 години.