От инвестираните 50 млн. лв. в ловните стопанства за последните 5 години, има едва 10 милиона приходи, което е 80% загуба. Това стана ясно от думите пред bTV директорът на Изпълнителната агенция по горите Aлександър Дунчев.

"Наливаме пари, които отиват за охрана, източват се, наливаме в ловен дом, който го продават после, тези пари после потъват. Всичко това води до невъзможност ловното стопанство да си кани партньори, ловци, международни гости, да се отстрелва законосъобразно дивеч", обясни той.

Агенцията по горите иска преразглеждане на договорите за управление на лова между държавните ловни стопанства и частни фирми партньори.

Дунчев посочи, че през последните 15 години в половината от ловните стопанства - 19, е допуснато да има частно партньорство с частна юридическа фирма, свързана с богати български бизнесмени. Държавата, въпреки че е под формата на зависима част от партньорството, плащала 75% от сметката, а останалата част се покривала от частната страна.

Шефът на ИАГ: Всички горски са принуждавани да участват в схеми

Шефът на ИАГ: Всички горски са принуждавани да участват в схеми

Смяната на директори на горски стопанства - безсмислена, без промяна в системата

Неофициално във всяко стопанство при проверка имахме сигнали, че ловните концесионери са силни и влиятелни и сменят директори и служители, решават кой да отстрелва дивеча и по документи се вижда, че се върши от човек, свързан с концесията, поясни шефът на ИАГ.

По негови думи има и проблеми с дървесината у нас. Нашите предприятия, които произвеждат, издърпват цялата дървесина, защото има голямо търсене на международния пазар, разясни той и допълни, че годишно у нас за огрев се използват 4-5 милиона кубика дървесина.

Горски стопанства предоставят на ловните около 1-1,5 милиона кубика на преференциални цени. Държавата продава 50 лв. на кубик милион от всички, а останалите 3 милиона трябва да ги предоставят фирмите.

На търгове, които много често са нагласени да спечелят определени фирми, печелят 60 лв. на кубик, поради огромното международно търсене. Дървопреработватели, които имат страхотен шанс да изнасят готова продукция с добавена стойност на международния пазар, търсят да закупят тази дървесина, която точно ползват и местните за дърва, но плащат по-голяма цена, отколкото са готови местните да платят - 80, 90, 100 лв. на кубик, и засмукват тази дървесина към техните фабрики и не остава за местното население", обясни ситуацията Дунчев.

Директорът на Агенцията по горите съобщи за натиск върху него "отгоре"

Директорът на Агенцията по горите съобщи за натиск върху него "отгоре"

Българската гора - под натиска на комерсиалния интерес