Година и половина след въвеждането й вече над 3100 аптеки, болнични аптеки и търговци на едро са свързани с българската система за верификация на лекарствата, а всички български производители сериализират и качват данните за своите продукти в Европейския хъб.

Националните системи са свързани в Единна европейска система за верификация на лекарствата. Кодовете на произведените опаковки се регистрират от производителите в Европейския хъб и оттам се разпределят в националните системи.

През 2020 г. бяха приети и вече са в сила промените в българското законодателство, свързани с верификацията на лекарствата. Те определят задълженията на всички участници във веригата на лекарствоснабдяването по отношение на верификацията, както и санкциите при неизпълнението им. До момента са свързани 83% от българските аптеки, но все още има около 630 аптеки, които предстои да започнат работа със системата.

Пандемията с Covid-19 забавя навлизането на нови лекарства в страната

Пандемията с Covid-19 забавя навлизането на нови лекарства в страната

Изследване показва променена комуникация между фармацевтичните компании и лекарите

От 1 април 2021 г. изискванията за сериализация и верификация ще обхванат и ваксините срещу COVID-19, за които бе даден първоначален гратисен период от Европейската комисия с цел облекчаване на организацията по разпространението им, каза още Илиана Паунова. След тази дата и ваксините ще се произвеждат с уникален идентификационен код, който доказва произхода им, каквото е изискването при всички лекарства, отпускани по лекарско предписание.

Интерпол издаде предупреждение за повишен риск от предлагане на фалшиви лекарства, медицински изделия, ваксини и тестове за COVID-19 поради повишеното търсене в условията на глобална криза. Чрез уникалния идентификационен код и прилагането на изискванията за верификация ваксините срещу COVID-19 ще могат да бъдат сканирани по цялата верига на доставка до прилагането им в пунктовете за имунизация и по този начин те ще бъдат защитени от опити за фалшификация.