От Българското обединение на шофьорите (БОШ) изпратиха писмо до министъра на регионалното развитие и министър-председателя във връзка с казуса с АМ "Струма". В своята позиция, те изказват своите опасения, че АМ "Струма" няма акт 16, но е включена в списъка на републиканските пътища и то с разрешение на Министерски съвет.

Те изкритикуваха решението на регионалния министър Виолета Комитова да се ограничи скоростта на движение в участъка на Е-79, между пътен възел "Даскалово" и пътен възел "Долна Диканя", на 90 км/ч. В своите доводи те подчертаха, че вместо да се ограничава скоростта на движение, то трябва да се обърне внимание на неговата техническа изправност, а именно това, че пътят няма Акт 16. Те припомниха, че този път никога не е бил предвиден за автомагистрала, а само за скоростен път.

Според тях, причина за инцидента, при който са загинали 45 граждани от Северна Македония, не е в следствие от скоростта.

Дават кореспонденцията за маркировката на АМ "Струма" на прокуратурата

Дават кореспонденцията за маркировката на АМ "Струма" на прокуратурата

Не ГЕРБ са увеличавали скоростта на отсечката, а МРРБ по времето на Орешарски

"Максимално разрешената скорост на "скоростен път" за автобуси е 90 км/ч., а максимално разрешената скорост за движение на автобус по "първи клас" път е 80 км/ч. Всички автобуси са оборудвани със система, която не им разрешава да развиват по-висока скорост от 85км/ч. От изложените факти следва, че ако намалението на максимално разрешената скорост на този участък, го нареждате, за да се предотвратят подобни инциденти, то реално, това няма да промени нищо", заключват от Българското обединение на шофьорите.