Европейският парламент отличи АМ "Тркия" и метрото в София като образци за европейско финансиране. Отличието идва след като с 475 гласа "за", което представлява 73% от гласувалите, Европейският парламент посочи български европроекти като образци за управление на европейски средства.

Гласуването стана по време на пленарната сесия на ЕП. Сред отличените проекти са и обновените отсечки от жп линията София-Пловдив. Родните проекти са посочени в доклад, който оценява евроинвестициите в транспорта. Целта на доклада са препоръки за финансирането на сектора след 2020 г.

Нанков: Българските магистрали - най-евтините магистрали

Нанков: Българските магистрали - най-евтините магистрали

Не просто строим магистрали, а вършим работа

Автор и вносител на доклада е евродепутатът Андрей Новаков.

"Когато Европа спестява два часа път на своите граждани, когато заради Европа имаме 500 жертви по-малко на пътя, когато Европа свързва семейства, села и градове със своите европейски проекти, тогава хората разбират какво е Съюзът за тях". Така Новаков коментира резултатът от вота.

По думите му докладът призовава за повече безвъзмездно финансиране в регионите, в които качеството на инфраструктурата го изисква. Нужда от безвъзмездно финансиране и на местата, където транспортът замърсява повече или има голям брой пътнотранспортни произшествия.

Акцент върху обезлюдяващите се региони се поставя с одобрението на този доклад. Така тези райони имат шанс да получат добра свързаност, която за тях остава една от възможностите за решаване на проблема.

Документът ще бъде изпратен до Европейската комисия, Европейския съвет, правителствата, националните и регионалните органи на управление на държавите членки след като бъде приет в пленарна зала.