Комисията за борба с корупцията е образувала преписка срещу Стоян Кушлев, председател на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност.

Тя е назначена след постъпил сигнал, че Кушлев е назначил свои роднини, които още работят при него. Според подадената в антикорупционната комисия информация той участва в сдружение с нестопанска цел - „Царски ловен клуб".

По закон обаче Кушлев няма право да участва в дружества. Комисията иска обяснение от него, както и да отговори на въпроса, ако е назначил свои роднини, какви възнаграждения са им плащани, както и да каже дали участва в клуба.

Жалбата срещу Стоян Кушлев е анонимна и е подадена до всички членове на комисията.

Днес депутатите от нея разгледаха и казуса с председателя на Столичния общински съвет Андрей Иванов, който в периода 1992-1998г. е сключил над 50 имотни сделки за над 10 милиона лева.

Комисията препоръчва НАП да провери имотите на Иванов, платил ли си е данъците, както и да бъдат направени ревизии на фирмите с негово и на съпругата му участие.

Антикорупционата комисия в парламента дава казуса на ресорната комисия в СОС.

Друг сигнал, с който се заеха депутатите, е срещу ректора на Софийския университет проф. Иван Илчев, декана на юридическия факултет Тенчо Колев и други лица от СУ във връзка с изразходвани над един милиона лева за лаборатория по криминалистика.

Сигнал срещу университета има и за надписани хиляди часове на заетост на преподаватели. В момента прокуратурата и Сметната палата проверяват ВУЗ-а по тези данни.

Затова и депутатите от комисията ще изискат информация от тези институции. Депутатите сезират с писмо и просветния министър Сергей Игнатов за случая и препоръчват Агенцията за държавна финансова инспекция да направи ревизия на изразходваните средства от СУ.