Предложението на ЕК за следваща Многогодишна финансова рамка (МФР) за периода 2021-2027 г. и инструмента "Следващо поколение ЕС", създаден от ЕК за възстановяване от кризата, породена от коронавируса.

Това обсъдиха в телефонен разговор премиерът Бойко Борисов и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Това са двата компонента на Плана за възстановяване на Европа, който Комисията представи на 27 май 2020 година.

"Считаме, че предложението на Комисията за Плана за възстановяване на Европа е изключително балансирано и напълно го подкрепяме", подчерта Борисов.

По видеоконферентна връзка идния петък лидерите от Европейския съвет ще обсъдят предложението на ЕК.

Според плана, Европейската комисия ще взима средства назаем от финансовите пазари и ще разпредели две трети под формата на грантове, а останалата една трета като заеми, за да смекчи безпрецедентния икономически срив.

Някои държави обаче настояха за предоговаряне, за да не се натоварват данъкоплатците.

Бяха дискутирани и предлаганите от ЕК три предпазни мрежи - инструментът Шуър (SURE), инструментът за подкрепа срещу пандемията към Европейския стабилизационен механизъм и Паневропейския гаранционен фонд към Европейската инвестиционна банка.

Борисов информира председателя на ЕК за напредъка на България по присъединяване към Валутния механизъм II и към Банковия съюз. Министър-председателят подчерта, че разумната фискална политика на правителството е сред постиженията, с които страната ни може да се гордее и да служи за пример. По думите му именно финансовата стабилност и дисциплина са сред основните причини България да успее да посрещне в добра кондиция кризата от COVID-19 и да реагира с бързи здравни и социално-икономически мерки в подкрепа на хората и бизнеса.