Тунелите по републиканската пътна мрежа са 34. От тях 10 са по транспортната мрежа на ЕС (ТЕМ) мрежата и са с еднопосочно движение - с лява и дясна тръба. Тунелите с дължина над 400 метра са девет.

Това се посочва в доклада на Агенция "Пътна инфраструктура", който вече е предоставен на министъра на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов. Докладът беше изискан след трагичния инцидент в тунел "Ечемишка" в неделя, когато жена загина в автомобил, върху който падна осветително тяло.

Председателят на Управителния съвет на АПИ даде срок до днес на експертните групи да извършат оглед на всички тунели, съобщават от АПИ.

Заключенията в този доклад ще станат основа на план за действие с мерките, които ще се предприемат, за да се осигури безопасността на пътуващите.

Предстои министър Спас Попниколов да се запознае с изводите от направения анализ и да информира обществеността за препоръките в него.

Основен приоритет на АПИ остава ремонтът на тунел "Ечемишка" на АМ "Хемус", където се работи при пълна мобилизация и 24-часов режим с цел максимално бързо и безопасно възстановяване на трафика.